Kako z maderoterapijo vplivamo na telo?


Kako z maderoterapijo vplivamo na telo?

Kaj se pri maderoterapiji dogaja s telesom?

Maderoterapija izvira iz besede madera, ki v španščini pomeni les. V svetu ima terapija z lesom starodavno poreklo iz vzhodnih kultur, kjer se leseni elementi uporabljajo za izvajanje masaže v različne (zdravstvene, sprostitvene, lepotne …) namene.

Različni leseni pripomočki za masažo telesa

Različni leseni pripomočki za masažo telesa

 

Maderoterapija kot jo izvajamo pri nas, za preoblikovanje telesa, izvira iz Kolumbije, kjer se je v začetku 90. let, prvič patentiral leseni pripomoček, ki se vrti. Tam so razširjeni leseni pripomočki iz lesa mahagonija oz pod imenom madera. Vse različice masaže – maderoterapije  prihajajo od tam, vsak madero coach oz. terapevt pa maderoterapijo prilagodi glede na svoje znanje in izkušnje.

set za perfectmadero, kombinacija klasične, brazilske in perfectbody maderoterapije

set za perfectmadero, kombinacija klasične, brazilske in perfectbody maderoterapije

 

Tako je nastala tudi maderoterapija po perfectbody metodi – perfectmadero. Perfectbody metoda je sistem, celota različnega znanja in metod, obravnava stranko kot celoto, usmerjena je na odkrivanje vzroka in doseganje popolnega rezultata. Lahko bi rekli, da je maderoterapija leseni pripomoček, perfectbody metoda pa je znanje kako ta pripomoček uporabiti, da dosežemo popolni rezultat.
Kako delujemo z maderoterapijo na različne telesne sisteme?

Kako delujemo z maderoterapijo na različne telesne sisteme?

Pri maderoterapiji uporabljamo različne vrste anatomsko oblikovanjih lesenih pripomočkov, tako lahko obdelamo vse plasti kože, od epidermisa, dermisa, podkožja do mišičnega tkiva.
anatomsko oblikovani leseni pripomočki za maderoterapijo

Anatomsko oblikovani leseni pripomočki za maderoterapijo

Z maderoterapijo delujemo na:

 

Pri maderoterapiji z različnimi lesenimi pripomočki vplivamo na telo kot celoto, spremembe se dogajajo v različnih telesnih sistemih (krvni, limfni, živčni, dihalni, hormonski, prebavni,…). Vsaka maderoterapija se mora prilagoditi stranki in njeni problematiki, Najpogostejše problematike, ki ji s pomočjo maderoterapije izboljšujemo so:
– odprava celulita,
– preoblikovanje telesa in odprava maščobe, obsega na določenem predelu,
– dvigovanje in preoblikovanje zadnjice.
maderoterapija po perfectbody metodi

maderoterapija po perfectbody metodi

Maderoterapija vpliva še na izboljšan tonus kože in pospešeno izločanje toksinov in vode iz telesa.
Čeprav maderoterapija pomaga telesu do boljšega delovanja – regeneracije, se je potrebno zavedati, da s pomočjo maderoterapije vplivamo na “simptome” in ne na vzrok celulita oz. nastanke povečane teže.

Celulit in maderoterapija

Uradna definicija celulita je: “Celulit je sprememba maščobnega tkiva, ki je povezana s strukturnimi spremembami podkožja.”
V naši 12 letni praksi smo spoznali, da je celulit posledica spremembe v podkožju  in nalaganja toksinov in odpadlih znovi v medceličnino, maščobno tkivo in fascijo. Se pravi, da celulit ni samo maščobno tkivo, saj imajo celulit mnoge športnice z urejeno prehranno, brez odvečnega maščobnega tkiva in obratno, mnoge ženske, ki imajo odvečno težo, nimajo celulita. Kje se torej skriva celulit?
Da razumemo celulit, moramo vedeti poznati delovanje telesa.
V telesu imamo dva obtoka, en dovod – krvni sistem (kisika, vode in hranilI in en odvod  – limfni sistem (odvečnih, odpadnih snovi – toksinov).  Njuna sestave je podobna, vendar limfni ne vsebuje rdečih krvničk, zaradi tega je prozorne pz. rumene barve. Limfni sistem je počasnejši od krvnega obtoka, ker se limfa (mezga) sama poganja po limfnih žilah, za obtok krvi pa poskrbi  črpalka – naše srce. Glavna naloga krvi je, da naše telo oskrbuje s kisikom in hranili.
Limfni sistem pa v našem telesu deluje kot odvod, ki skozi pot, urin, blato, sluz odstranjuje toksine, bakterije, bolne in odmrle celice.
Če zaradi določenih razlogov, ta sistema ne delujeta optimalno, se poslabša dovod hranil in kisika ter odvod odpadlih snovi. Tako se začnejo v telesu nabirati odvečne snovi. Prvo, najmanj škodljivo mesto za nalaganje teh odpadkov je v medceličnini, v maščobnem tkivo, fasciji, kasneje se začnejo toksini kopičiti tudi v naših organih in povzročajo razne bolezni.
Naslednja pomembna stvar je maščoba oz. mašobna celica, čeprav bi se je vse rade znebile. 🙂 Maščobne celice gradijo maščevje in so specializirane za skladiščenje energije v obliki maščobe. Telesna maščoba nas greje, maščobne blazinice ščitijo naše notranje organe. Maščoba igra tudi vlogo pri uravnavanju apetita in menstruacijskega ciklusa. Ločimo rjave in bele maščobne celice. Bele maščobne celice izločajo določene hromone, ki so zelo pomembni npr. leptin za občutek sitosti, rezistin, adiponektin,… Uskladiščena maščoba je v poltekočem stanju in jo sestavljajo zlasti trigliceridi, ki so estri glicerola in treh prostih maščobnih kislin. Rjavo maščevje (imenovano tudi otroško maščevje) pa proizvaja toploto.

Bistvo preoblikovanja telesa s pomočjo maderoterapije je preoblikovanje vezivnega tkiva.

Vezivno tkivo sestavljajo celice, ki nekaj povezujejo, pritrjujejo in podpirajo – vežejo. Sem sodi več različnih skupin vezivnih tkiv, vsa so sestavljena iz celic fibroblastov, ki proizvajajo beljakovinsko molekulo kolagen in medceličnine v kateri so vezivna vlakna (kolagen, elastin). Različne skupine vezivnih tkiv so zraven fascije še maščobno tkivo, kri in limfa, hrustančno in kostno tkivo. Ali je vezivno tkivo trdno ali prožno, je odvisno odrazmerja med kolagenskimi in elastičnimivlakni.

Naloga vezivnega tkiva:

Vezivno tkivo služi tudi kot začasno odlagališče toksinov (presnovnih ostankov, kislin in drugih telesu škodljivih snovi), omogoča nastajanje limfe, nevtralizira kisline in vzdržuje kislinsko bazično ravnovesje, skrbi za komunikacijo med različnimi telesnimi sistemi (kolagen deluje kot polprevodnik, prenaša živčne dražljaje po telesu),… Slabo vezivno tkivo je odgovorno za gube, celulit, strije, krčne žile in prepustno črevo.

Fascija

Fascija je vezivno tkivo, sestavljeno iz vode, kolagena, ki daje tkivu čvrstost in elastina, ki skrbi za elastičnost. Poznamo več različnih vrst fascij (površinska, globoka, mišična in visceralna), kot smo že omenili, ni pa vso vezivno tkivo fascija.

Fascija je ključnega pomena za prenos snovi po telesu, deluje kot skladišče vode in oporno omrežje, ki zagotavlja stabilnost ter gibčnost telesu.

Mišice in fascija sta organ, ki sladiščita vodo v telesu. Ko smo dehidrirani voda v naše mišice prodira samostojno v fascijo pa ne. Hidracijo vezivnega tkiva – fascije lahko povečamo s segrevanjem in masažo.

Fascija se deformira, zlepi, zaradi:

  • Dehidracije,
  • Dolgotrajnega psihičnega stresa,
  • Stalne obremenitve,
  • Prekomerne ali nepravilne telesne aktivnosti,
  • Neuporabe ali imobilizacije določenega dela telesa,
  • Vnetja (sladkor povečuje vnetja v telesu),
  • Pomanjkanja mineralov in vitaminov,
  • Akutne poškodbe.

Preveč čvrsto, odebeljeno, slabo drseče vezivno tkivo vpliva na zastoj limfe – ni pretočnosti. 

S pomočjo različnih gibov pri maderoterapiji, gnetenje, povečevanje drsenja, tresenje, vibracija,.. pomagamo fasciji, da je bolj elastična, hidrirana, pretočna.

Fascija ima rada segrevanje, bolj nežno obravnavo, počasneje reagira, spremembe so bolj dolgotrajne, za razliko od mišice, ki hitro reagira in atrofira, bolj groba obravnava – masaža. Zato moramo izvajati maderoterapijo bolj nežno, pri zelo zlepljeni, dehidrirani fasciji je potrebno več tretmajev maderoterapije – bolj dolgotrajen proces preoblikovanja telesa.

Zaradi določenih razlogov, naše telo ne deluje več optimalno, maderoterapija, s svojim delovanjem pomaga telesu do hitrejše regeneracije in deluje na:

1. Krvni sistem

S pomočjo maderoterapije segrevamo tkivo, pospešimo prekrvavitev, zmanjša se pritisk na krvne mikrokapilarice, ki postanejo bolj prehodne.
Pospešena cirkulacija zaradi maderoterapije.

Pospešena cirkulacija zaradi maderoterapije.

Posledica je povečana mikrocirkulacija, kar omogoči prekrvitev tistih predelov, ki so bili pred tem slabo prekrvljeni ali je bila cirkulacija prekinjena.
Rezultat povečane mikrocirkulacije je povečan dotok kisika in hranljivih snovi, zaradi česa se videz kože izboljša.

2. Limfni sistem

Maderoterapija s pospešitvijo limfnega sistema poveča izločanje vseh toksinov in odpadnih snovi iz telesa.
Maderoterapija pospeši limfni sistem in izločanje odpadlih snovi iz telesa.

Maderoterapija pospeši limfni sistem in izločanje odpadlih snovi iz telesa.

Limfne kapilarice postanejo bolj pretočne, s pomočjo vakuuma limfne kapilare posrkajo večje količine limfe, s čimer dosežemo učinkovito razstrupljanje telesa in takojšen rezultat – občutno izgubo centimetrov.

3. Maščobno tkivo

Ob intenzivni masaži z maderoterapijo s pomočjo  posebnega lesenega pripomočka, “razbijamo” maščobne celice, ki so se prepletle v skupke.
Maščobna celica sprosti maščobo.

Maščobna celica sprosti maščobo.

 Iz maščobne celice se sprosti maščoba in tako pride v medcelični prostor, nato jo s pomočjo posebne tehnike premaknemo v limfne vozle oz. bezgavke, zato dosežemo zmanjšanje obsega.

4. Vezivno tkivo – fascija

S pomočjo lesene skodelice se naredi vakuum, kar ustvari nizek tlak, ki posrka vase kožo in jo s tem privzdigne.
Vakuum omogoča raztezanje vezivnega tkiva – fascije, ki postaja bolj prožna, elastična  in hidrirana. Vakuum deluje tudi na medceličnino in na sprostitev limfnih in krvnih kapilar.
S pomočjo masaže večamo prožnost fascije - vezivnega tkiva.

S pomočjo masaže večamo prožnost fascije – vezivnega tkiva.

S tem omogočamo sprostitev ujetih toksinov, pospešen limfni pretok in povečano cirkulacijo.

Rezultat maderoterapije je odprava celulita in toksinov, manjši obseg in večji tonus kože.

S pomočjo dvojnega valjčka usvarjamo kožno gubo, povečujemo delovanje in prožnost fascije ter zajamemo večjo površino tkiva in s tem dosežemo hitrejše rezultate oz. boljše rezultate pri odpravi celulita ob enakem časovnem izvajanju maderoterapije.
Dvojni valjček za maderoterapijo za hitrejše rezultate

Dvojni valjček za maderoterapijo za hitrejše rezultate

Rezultat maderoterapije je:
– odprava celulita
– zmanjšanje obsega
– bolj čvrsta in napeta koža
– oblikovanja, dvignjena zadnjica
POZOR: Maderoterapija pomaga telesu do boljšega delovanja, osnova preoblikovanja telesa je pravilna prehrana, fizična aktivnost, sprostitev. Priporočamo, da se preoblikovanja telesa lotiš individualno, postopoma, glede na tvoje trenutno stanje.
Imaš kakšno vprašanje glede maderoterapije?
Pošlji nam mail, mi pa ti bomo odgovorili in pomagali, da razumeš kako deluje maderoterapija in kako si lahko z njeno pomočjo preoblikuješ telo.

Tečaj maderoterapije po perfectbody metodi

Če želiš pridobiti več znanja o maderoterapiji, se lahko udeležiš tečaja maderoterapije: http://www.maderoterapija.si/tecaj-maderoterapije/
Za domačo uporabo lesenih pripomočkov, smo sestavili poseben video tečaj, ki je sestavljen iz 8. modulov, kjer podrobno spoznaš kaj je celulit, kako deluje telo in kako se ga s pomočjo maderoterapiji znebiti: https://shop.maderoterapija.si/sl_SI/izdelek/set-lesenih-pripomockov-in-video-samomasaza-maderoterapija/
video tečaj maderoterapije samomasaža

video tečaj maderoterapije samomasaža

Nakup lesenih pripomočkov pa lahko opraviš v spletni trgovini za maderoterapijo: https://shop.maderoterapija.si/sl_SI/
Pred nakupom preberi tole:
http://www.maderoterapija.si/2020/02/10/kaj-morem-vedeti-za-izvajanje-maderoterapije-doma/
Če te zanima več o maderoterapiji ali o delovanju telesa, najdeš na našem blogu nekaj zapisov:

Maja Mrevlje

Maja Mrevlje, perfectbody ekspert
Maderoterapija po perfectbody metodi
info@maderoterapija.si
031 445 802
Viri:
sl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%A1%C4%8Dobna_celica

usposabljanje za Vaditelja integralnega dihanja, maj 2019
www.dihalnica.si/

www.svetloba.si/dihanje

www.facebook.com/Yogabody.Naturals/posts/water-whiskey-or-coffee-breath-think-of-your-breathing-as-either-water-whiskey-o/10155093752611670/

www.sadhana.si/clanki-in-prispevki-o-jogi/6435/trebusna-prepona-je-kraljica-dihanja-clanek/

www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=1118

Benias PC, Wells RG, Sackey-Aboagye B, Klavan H, Reidy J, Buonocore D et al. Structure and Distribution of an Unrecognized Interstitium in Human Tissues. Sci Rep. 2018 

www.energijski-center.si/dejstva-o-fascijah-oziroma-vezivnem-tkivu/

Huijing P.D, Langevin H.M. Communicating about fascia: history pitfalls and recommendations. International Journal of Therapeutic Massage and Bodywork. 2009

Ruth Duncan (2014). Myofascial Release 

Stecco, C. A fascia and the fascial system. Journal of Bodywork & Movement Therapies (2015) xx, 1e

www.anatomytrains.com/fascia/

www.planet-lepote.com/kaj-je-fascija

healthtipsinsurance.com/stories/11613/Cranial-Nerves–Facts.html

druzina.enaa.com/zdravje/stimulacija-zivca-vagus-obcutno-zmanjsuje-vnetja.html

pinterest.com/pin/607211962240128340/?lp=true

dopalights.com/blog/f/light-therapy-on-the-vagus-nerve-and-the-facial-nerve

yoganatomy.com/how-does-yoga-work/

stresistres.si/blog/vsega-je-kriv-zivec-vagus/

prisluhnem.si/polivagalna-teorija/

metta.si/pomen-polivagalne-teorije-za-travma-terapijo-samopomoc/

eucbeniki.sio.si/nit4/1319/index4.html

sportni-genij.si/blog/%C5%A1portno-telo-organski-sistemi-3.-del-zapis-27

keywordprofile.com/VmFzYSBOZXJ2b3J1bSBOZXJ2ZQ

efttappingtraining.com/eft-neuroception-misprogamming-our-danger-system/

aeq.si/osnove_aeq/senzorno_motorna_amnezija/