Ali lahko z maderoterapijo povzročim modrice?

Ali lahko pri maderoterapiji  povzročimo modrice je odvisno več dejavnikov:

  1. kakšna je struktura kože, ali so maščobne celice prepletene okolih krvnih žilic in je že slabo delujoča mikro cirkulacija (to opazimo tako, da opravimo pregled in otip tkiva)
  2. kvaliteta oz. debelina kože
  3. kako hitro lahko dosežemo mikrocirkulacijo
  4. ali se jemlje kakšna zdravila
  5. ali se je pred maderoterapijo izvajala kakšna aktivnost na tkivu, ki ga tretiramo

 

Zato je pri pravilnem izvajanju maderoterapije najprej pomemben posvet, pregled (otip) in testna maderoterapija, ki jo izvajamo zelo nežno, da vidimo reakcijo tkiva.

 

Ali je pojav modric pri maderoterapiji običajno ali ne?

 

Pri udarcu, poškodbi pričakujemo odziv – modrico. Modrica – podplutba oziroma hematom, so podkožne krvavitve, nastale pri poškodbi tkiva. Pri maderoterapiji moramo prilagoditi jakost, pritisk tako, da ne poškodujemo tkiva. 

Modrica nastane zato, ker zaradi močnega pritiska, poškodujemo mikro kapilare (krvne žile). Kri izstopil iz kapilar in se razlije iz žil.

Zato ponavadi nastane modrica rdeče barve, v naslednjih dneh pase modrica spreminja v modro, zeleno, rumeno in nato rjavo barvo. Nato počasi rjav kolobar postaja vedno manjši, dokler ne izgine.

Kaj se dogaja v koži, ko nastane modrica?

Ob močnem pritisku se poškodujejo žile v koži, kar privede do krvavitve – izlitja manjše količine krvi v kožo. V krvi prevladujejo rdeče krvničke, ki vsebujejo hemoglobin, te v koži nato razpadejo. Iz sproščenega hemoglobina se tvori poseben rjavkast pigment – hemosiderin.

Zaradi prisotnosti krvi, predvsem rdečih krvničk v koži, je mesto modrice najprej rdečkasto-modrikasto, kasneje pa počasi spreminja barvo na bolj zelenkasto -rumenkasto in/ali rjavkasto, ko se tvori hemosiderin.

Modrica počasi izgine tako, da jo posebne celice v koži (makrofagi – oziroma histiociti) počasi odstranijo. Lahko bi rekli, da se koža postopoma pozdravi oziroma zaceli. Običajno modrica izgine že v nekaj dneh, pri starejših ljudeh pa lahko ostane daljše obdobje. To se pogosteje dogaja pri modricah na spodnjih okončinah (nogah).

Najpogosteje modrice dolgo ostanejo pri ljudeh z motnjami cirkulacije (krvnega obtoka). Nekatera zdravila, lahko povečajo nagnjenost k hitrejši tvorbi modric.

 

Ali lahko nastane modrica, čeprav se maderoterapija izvaja zelo nežno?

Pri maderoterapiji se lahko povzroči modrica, če je npr. zelo tanka koža, maščobne celice so se že tako povečale, da so stisnile mikro kapilarice. Ob izvajanju maderoterapije, bomo z masažo vplivali na maščobne celice in y sprostitvijo krvnih kapilaric lahko nastane modrica – izliv krvi.

 

 

Kako ukrepati, če pri maderoterapiji nastane modrica?

Če se po izvajanju maderoterapije pojavi majhna modrica, običajno nas ne boli in ne zahteva posebne obravnave. Če pa se je slučajno zgodilo, da je bila povzročena večja modrica, da boste ublažili bolečino in zmanjšali otekanje, na mesto udarca dajte ledeno oblogo. Led namreč deluje protivnetno – hlad namreč skrči krvne žile, kar zmanjša pretok krvi in s tem krvničk, ki sodelujejo pri vnetni reakciji.

Prva pomoč pri modricah:

1. Takoj po udarcu mesto hladite s hladnimi obkladki, ki bodo zožili žile in ublažili nastajanje modric. Hladen obkladek na mesto udarca polagajte za 15 minut vsako uro.

2. Po 24 urah hladen obkladek zamenjajte s toplim. Ta bo izboljšal cirkulacijo in pospešil regeneracijo žil in kapilar.

3. Zaužijte veliko vitamina C in hrano, bogato s cinkom, saj skrbita za regeneracijo telesa.

4. Pomagajte si tudi z masažo mesta udarca ter z geli in kremami za blažitev modric. Nadvse priporočljiva so mazila iz arnike, ki pospešuje krvni obtok, blaži bolečino in manjša otekline.

Zakaj se pri enih strankah modrice takoj poznajo:

Maderoterapija je lahko izvedena povsem strokovno in modrice lahko nastanejo iz povsem drugih razlogov ali pa so videti veliko hujše, kot je bil močan pritisk.

Na jakost modric vplivajo še mnogi drugi dejavniki:

1. Tanka koža

Nekateri ljudje imajo že po naravi tanjšo kožo, nekaterim se koža stanjša z leti. Koža se tanjša, ker ne premore več toliko kolagena, zmanjša tudi vsebnost kolagena v tkivu in stenah krvnih žil. Zato tkivo in žile niso več tako prožne in čvrste, kar pomeni, da se pod pritiskom veliko hitreje vdajo in popokajo. Zato lahko modrico staknemo že pri nekoliko bolj trdnem prijemu ali močnem pritisku. Podkožne krvavitve pa so prav tako zaradi pomanjkanja kolagena v koži veliko bolj vidne, kot bi bile sicer.

2. Posledice sonca

Čezmerno izpostavljanje UV-žarkom močno vpliva na staranje naše kože. Zaradi fotobioloških učinkov, ki jih ima UV-sevanje na molekule v vseh plasteh kože, od sonca poškodovana koža sčasoma izgubi odpornost in elastičnost.

3. Zdravila

Pri trajanju modric so predvsem pomembna tista, ki preprečujejo strjevanje krvi, torej aspirin, steroidi in ostala zdravila za redčenje krvi. Ker ta zdravila preprečujejo, da bi se vaša kri čezmerno strjevala, in vas tako varujejo pred nastankom krvnih strdkov, se ob udarcu podkožna krvavitev veliko počasneje ustavi. Krvavite dlje, kot bi sicer, če ne bi jemali omenjenih zdravil, zato pa so tudi vaše modrice nekoliko večje (ker se kri bolj razlije pod kožo) in vidne dlje časa.

4. Telesni napori

Pri rekreaciji, kot je npr. dviganje težkih predmetov, med katere spadajo tudi uteži, lahko pripelje do trganja tkiv in drobnih žilic, zaradi česar se pojavi podkožna krvavitev. Modrice lahko zaradi hujših telesnih naporov nastanejo tudi, če med samim dviganjem (ali vlečenjem ali potiskanjem) ne čutite pretiranega napora.

5. Genetika

Tako kot povsod drugod tudi pri nagnjenosti k modricam ne moremo zanemariti vpliva genetike. Preprosto pravilo je, da imate navadno tako močne in pogoste modrice, kot jih je imela vaša mama (ali oče). Kar je povsem logično, saj določene predispozicije, kot so polt, elastičnost in debelina kože, podedujemo po svojih prednikih. Zato ni nič nenavadnega, če ste bolj nagnjeni k modricam zato, ker je pač to v vaši družini.

6. Polt

Seveda sama polt kože, torej svetlost vaše polti, ne vpliva na vašo nagnjenost k modricam, je pa vaša svetla koža lahko kriva za to, da so te bolj vidne. Če ste bolj bledolični, so vaše modrice torej veliko bolj in dlje vidne oziroma so lahko opazne že tiste male podkožne krvavitve, ki se pri nekoliko temnejši polti sploh ne bi opazile.

7. Preobremenjenost tkiva

Na nastanek modrice lahko vpliva tudi to ali prej nanesemo kakšno kremo s segrevalnim učinkom, ki spodbudi mikrocirkulacijo ali izvajamo maderoterapijo tako po sauni,… ali dejavnosti, ko je tkivo že segreto.