Ali lahko z maderoterapijo povzročim modrice?

ALI LAHKO Z MADEROTERAPIJO POVZROČIM MODRICE?

ALI LAHKO PRI MADEROTERAPIJI  POVZROČIMO MODRICE JE ODVISNO VEČ DEJAVNIKOV:
kakšna je struktura kože, ali so maščobne celice prepletene okolih krvnih žilic in je že slabo delujoča mikro cirkulacija (to opazimo tako, da opravimo pregled in otip tkiva)
kvaliteta oz. debelina kože
kako hitro lahko dosežemo mikrocirkulacijo
ali se jemlje kakšna zdravila
ali se je pred maderoterapijo izvajala kakšna aktivnost na tkivu, ki ga tretiramo

Zato je pri pravilnem izvajanju maderoterapije najprej pomemben posvet, pregled (otip) in testna maderoterapija, ki je namenjena temu, da vidimo reakcijo tkiva in organizma in jo izvajamo zelo nežno.

ALI JE POJAV MODRIC PRI MADEROTERAPIJI OBIČAJNO ALI NE?

Pri udarcu, poškodbi pričakujemo odziv – modrico. Modrica – podplutba oziroma hematom, so podkožne krvavitve, nastale pri poškodbi tkiva.
Pri maderoterapiji pojav modric – podplutbe – hematoma ne sme biti, zato moramo vsako maderoterapijo prilagoditi jakost, pritisk tako, da ne poškodujemo tkiva in ne povzročimo modrice – hematoma.

Kaako nastane modrica?
Modrica nastane zato, ker zaradi močnega pritiska, poškodujemo mikro kapilare (krvne žile). Kri izstopil iz kapilar in se razlije iz žil.
Zato ponavadi nastane modrica rdeče barve, v naslednjih dneh pase modrica spreminja v modro, zeleno, rumeno in nato rjavo barvo. Nato počasi rjav kolobar postaja vedno manjši, dokler ne izgine.

Kaj se dogaja v koži, ko nastane modrica?
Ob močnem pritisku se poškodujejo žile v koži, kar privede do krvavitve – izlitja manjše količine krvi v kožo. V krvi prevladujejo rdeče krvničke, ki vsebujejo hemoglobin, te v koži nato razpadejo. Iz sproščenega hemoglobina se tvori poseben rjavkast pigment – hemosiderin.
Zaradi prisotnosti krvi, predvsem rdečih krvničk v koži, je mesto modrice najprej rdečkasto-modrikasto, kasneje pa počasi spreminja barvo na bolj zelenkasto -rumenkasto in/ali rjavkasto, ko se tvori hemosiderin.
Modrica počasi izgine tako, da jo posebne celice v koži (makrofagi – oziroma histiociti) počasi odstranijo. Lahko bi rekli, da se koža postopoma pozdravi oziroma zaceli. Običajno modrica izgine že v nekaj dneh, pri starejših ljudeh pa lahko ostane daljše obdobje. To se pogosteje dogaja pri modricah na spodnjih okončinah (nogah).
Najpogosteje modrice dolgo ostanejo pri ljudeh z motnjami cirkulacije (krvnega obtoka). Nekatera zdravila, lahko povečajo nagnjenost k hitrejši tvorbi modric.

ALI LAHKO NASTANE MODRICA, ČEPRAV SE MADEROTERAPIJA IZVAJA ZELO NEŽNO?
Pri maderoterapiji se lahko povzroči modrica, če je npr. zelo tanka koža, maščobne celice so se že tako povečale, da je pretok mikro kapilaric zelo oviran, koža je na dotik mrzla, neprekrvavljena. Ob izvajanju maderoterapije, bomo z masažo vplivali na maščobne celice in s sprostitvijo krvnih kapilaric lahko nastane svetla modrica.

VENDAR bo ta zelo svetle barve, zelo majhna (npr. velikost nohta) in bo zelo hitro izginila. V kolikor pa nastane hematom – temno modra barva, večje velikosti je bila maderoterapija izvedena premočno, dokler je hematom se maderoterapije ne sme izvajati na tem področju!

KAKO UKREPATI, ČE PRI MADEROTERAPIJI NASTANE MODRICA?

Če se po izvajanju maderoterapije pojavi majhna modrica svetle barve, majhne velikosti, običajno nas ne boli in ne zahteva posebne obravnave saj izgine do naslednje maderoterapije.

Če pa se je slučajno zgodilo (ampak se ne sme!), da je bila povzročena večja modrica – hematom, da boste ublažili bolečino in zmanjšali otekanje, na mesto udarca dajte ledeno oblogo. Led namreč deluje protivnetno – hlad namreč skrči krvne žile, kar zmanjša pretok krvi in s tem krvničk, ki sodelujejo pri vnetni reakciji.
Prva pomoč pri modricah – hematomu:
1. Takoj po udarcu mesto hladite s hladnimi obkladki, ki bodo zožili žile in ublažili nastajanje modric. Hladen obkladek na mesto udarca polagajte za 15 minut vsako uro.
2. Po 24 urah hladen obkladek zamenjajte s toplim. Ta bo izboljšal cirkulacijo in pospešil regeneracijo žil in kapilar. Priporočena je tudi nežna ročna limfna drenaža.
3. Zaužijte veliko vitamina C in hrano, bogato s cinkom, saj skrbita za regeneracijo telesa.
4. Pomagajte si tudi z masažo mesta udarca ter z geli in kremami za blažitev modric. Nadvse priporočljiva so mazila iz arnike, ki pospešuje krvni obtok, blaži bolečino in manjša otekline.

Zakaj se pri enih strankah modrice takoj poznajo:

Maderoterapija je lahko izvedena povsem strokovno in modrice lahko nastanejo iz povsem drugih razlogov ali pa so videti veliko hujše, kot je bil močan pritisk.
Na jakost modric vplivajo še mnogi drugi dejavniki:

1. Tanka koža
Nekateri ljudje imajo že po naravi tanjšo kožo, nekaterim se koža stanjša z leti. Koža se tanjša, ker ne premore več toliko kolagena, zmanjša tudi vsebnost kolagena v tkivu in stenah krvnih žil. Zato tkivo in žile niso več tako prožne in čvrste, kar pomeni, da se pod pritiskom veliko hitreje vdajo in popokajo. Zato lahko modrico staknemo že pri nekoliko bolj trdnem prijemu ali močnem pritisku. Podkožne krvavitve pa so prav tako zaradi pomanjkanja kolagena v koži veliko bolj vidne, kot bi bile sicer.

2. Posledice sonca
Čezmerno izpostavljanje UV-žarkom močno vpliva na staranje naše kože. Zaradi fotobioloških učinkov, ki jih ima UV-sevanje na molekule v vseh plasteh kože, od sonca poškodovana koža sčasoma izgubi odpornost in elastičnost.

3. Zdravila
Pri trajanju modric so predvsem pomembna tista, ki preprečujejo strjevanje krvi, torej aspirin, steroidi in ostala zdravila za redčenje krvi. Ker ta zdravila preprečujejo, da bi se vaša kri čezmerno strjevala, in vas tako varujejo pred nastankom krvnih strdkov, se ob udarcu podkožna krvavitev veliko počasneje ustavi. Krvavite dlje, kot bi sicer, če ne bi jemali omenjenih zdravil, zato pa so tudi vaše modrice nekoliko večje (ker se kri bolj razlije pod kožo) in vidne dlje časa.

4. Telesni napori
Pri rekreaciji, kot je npr. dviganje težkih predmetov, med katere spadajo tudi uteži, lahko pripelje do trganja tkiv in drobnih žilic, zaradi česar se pojavi podkožna krvavitev. Modrice lahko zaradi hujših telesnih naporov nastanejo tudi, če med samim dviganjem (ali vlečenjem ali potiskanjem) ne čutite pretiranega napora.

5. Genetika
Tako kot povsod drugod tudi pri nagnjenosti k modricam ne moremo zanemariti vpliva genetike. Preprosto pravilo je, da imate navadno tako močne in pogoste modrice, kot jih je imela vaša mama (ali oče). Kar je povsem logično, saj določene predispozicije, kot so polt, elastičnost in debelina kože, podedujemo po svojih prednikih. Zato ni nič nenavadnega, če ste bolj nagnjeni k modricam zato, ker je pač to v vaši družini.

6. Polt
Seveda sama polt kože, torej svetlost vaše polti, ne vpliva na vašo nagnjenost k modricam, je pa vaša svetla koža lahko kriva za to, da so te bolj vidne. Če ste bolj bledolični, so vaše modrice torej veliko bolj in dlje vidne oziroma so lahko opazne že tiste male podkožne krvavitve, ki se pri nekoliko temnejši polti sploh ne bi opazile.

7. Preobremenjenost tkiva
Na nastanek modrice lahko vpliva tudi to ali prej nanesemo kakšno kremo s segrevalnim učinkom, ki spodbudi mikrocirkulacijo ali izvajamo maderoterapijo tako po sauni,… ali dejavnosti, ko je tkivo že segreto.

8. Menstruacija, preobremenjenost organizma
V času menstruacije je izvajanje maderoterapije odsvetovano, saj se v telesu dogajajo procesi, ki zahtevajo počitek. Telo je v tem času bolj občutljivo in prej normalno izvedena maderoterapija, ki ni povzročila modric, jih lahko v času menstruacije zaradi omenjenih razlogov povzroči. Prav tako se odsvetuje izvajanje maderoterapije po kakšnem večjem telesnem stresu (npr. splav,…).

Pred vsakim izvajanjem maderoterapije je zato potreben posvet in pregled tkiva ter testna maderoterapija, kjer preverimo stanje organizma in reakcijo na maderoterapijo. Pred vsakim izvajanjem maderoterapije je potrebno povedati počutje po prejšnji in maderoterapijo prilagoditi glede na trenutno stanje – jo personalizirati.

Bodite nežne do svojega telesa, modrice so znak, da nisi!

 

Če ti maderoterapijo izvaja druga oseba pa mora ta biti seznanjena s tvojim trenutnim stanjem in mora maderoterapijo sproti prilagajati glede na okoliščine. Zato priporočamo obisk pri strokovni maderoterapevki, ki vsakodnevno beleži tvoje stanje in vodi kartoteko, jo zanima tvoj odziv po maderoterapiji,… saj je le tako lahko maderoterapija popolnoma individualna in prilagojena tebi.