leseni valjčki


Les in leseni pripomočki za maderoterapijo

Leseni valjčki, lesena lopatica in lesena skodelica

 

Za opravljanje maderoterapije potrebujemo lesene pripomočke – lesene valjčke, lopatico in skodelice.

 

Set lesenih pripomočkov

Masaža – maderoterapija z lesenimi valjčki

 

Masaža z lesenim valjčkom – maderoterapija je naravna terapija za preoblikovanje telesa. Besed maderoterapija izvira iz besede madera, ki v španščini pomeni les.

V svetu ima terapija z lesom starodavno poreklo iz vzhodnih kultur, kjer se leseni elementi uporabljajo za izvajanje masaže v različne (zdravstvene, sprostitvene, lepotne …) namene.

 

 

maderoterapija je naravna metoda

 

Maderoterapija je posebna tehnika masaže za preoblikovanja telesa, s posebnimi anatomsko oblikovanimi lesenimi pripomočki.

LES – 木

 

Kitajci smatrajo, da ima vse v vesolju posebno vrsto energije. Imamo energijo nasprotij Jin in Jang, poleg tega pa obstaja posebne vrste univerzalna energija, ki jo lahko razdelimo v pet različnih tipov energij »elementov«.

Ti elementi so: Voda, Ogenj, Les, Zemlja in Kovina.

Pet elementov naj bi izviralo iz gibal jina in janga, predstavljajo faze nastajanja, vrhunca, ravnovesja, zatona in mirovanja.

 

pet elementov narave

pet elementov

 

Vseh pet elementov ima tesno medsebojno povezavo, ki skupaj tvorijo stabilno, organizirano in harmonično celoto. Elementi se med seboj nadzirajo, proizvajajo, stimulirajo in zavirajo, kar predstavlja uravnotežen sistem. Vsak od elementov ima tudi svoje specifične lastnosti, ki ga ločujejo od drugih. Vendar pa elementi ne predstavljajo le sistema v naravi, temveč igrajo pomembno vlogo v človeškem telesu. Vsak izmed petih elementov je namreč povezan z določenim notranjim organom, čutilnim organom, tkivom in čustvi (delitev je še širša).

Les po kitajski tradicionalni medicini – gre za energijo rojstva, obnove, čas novih začetkov in vizije celotnega cikla. V osebnem življenju je les vedno povezan z obdobjem nove rasti in povezovanja. Les v nas samih nam da moč, da se premaknemo naprej z vizijo in odločenostjo, da stvar izpeljemo do konca. Lesna energija zahteva aktivno udejstvovanje, nove ideje, dajanje in sprejemanje idej ter mnenj, pa tudi komunikacijo z naravo in živalskim svetom. Gre za stik z lastnim telesom in tem, kar nas v življenju motivira.

Les kot element

Tako kot voda tudi les s svojo dinamično komponento aktivnosti, dinamike, življenja in rasti k sebi pritegne pozitivno energijo či. Lesna energija je po svoji naravi bolj jang kot jin, saj je izjemno aktivna. Uči nas, kako živeti harmonično, povezani z naravo.

Obdobje, povezano z lesno energijo, je pomlad. Čas dneva, povezan z lesno energijo, je zora, čas, ko se rojeva nov dan. Na sveže spomladansko jutro začutimo svežino, naboj in polnost življenja, ko bi najraje skočili iz postelje in osvojili svet. To je energija lesa. Energija, ki te sili, da vstaneš in deluješ, to je energija rasti dreves, cvetlic ter rastlin.

 

Les – naravni material

 

Les je organski –  živ material, topel, trajen material, naraven kompozit. Z njim sobivamo in ga uporabljamo že od začetka. Je material, s katerim gradimo in oblikujemo  v  vsakdanje izdelke.  Nad njim se navdušujemo zaradi raznovrstnih lastnosti, trajnosti in lepote.

Les nosi v sebi tudi pomembne čustvene in estetske vrednote, zato že beseda sama vzbuja pozitivne asociacije in stimulativne estetske vibracije. Les izhaja iz zemlje, živi, diha in deluje. Ima latentno toploto, ki izhaja iz njega samega. Poleg tega, da je naravni material, ima svoj vonj, starost, celo živa bitja – parazite. Na kratko, les je material z bitjo in močno identiteto.

 

 

les - naravni material

les – naravni material

 

Elementarno les sestavljajo predvsem naslednji kemijski elementi:
  • ogljik 50 %
  • vodik 6 %
  • kisik 44 %
  • skupna količina dušika in ostalih elementov, kot so kalij, kalcij, železo, … pa je manj kot 1 %.
Vsebuje veliko različnih spojin: celulozo, polioze, lignin, pektine, tanine, terpenske derivate, kot so eterična olja, smole, alkaloidi, barvila in pepel.
Les je zdrav. Les ne oddaja škodljivih snovi in ne povzroča alergij, uravnava vlažnost zraka, je antistatičen, ni radioaktiven, prijetno diši.
Najbolj tradicionalna oblika obdelave lesa v Sloveniji je izdelava suhe robe na ribniškem.

Ker želimo ponuditi najboljše in hkrati domače, smo stopili v kontakt z Ribničani, kjer je dom suhe robe in izdelali posebne valjčke, lopatico in skodelica za izvajanje maderoterapije.

 

 

 

Ribnica

 

Ribnica in suha roba

 

Prepoznavna domača obrt v Ribnici je suhorobarstvo, ki ima  večstoletno tradicijo. Izdelovanje suhe robe sodi med najstarejše, hkrati pa zelo svojevrstne domače obrti,  kjer ljudski mojstri domače obrti gojijo tradicijo izdelovanja lesenih izdelkov za vsakdanjo rabo v kuhinji in gospodinjstvih. Zanje se je uveljavil izraz »suha roba«, ki je bila zelo iskano tržno blago že v 14. stoletju.

Preprosti izdelki za domačo uporabo so prestopili domači prag, ko je prebivalcem Kočevskega in Ribniške doline avstrijski cesar Friderik III. izdal krošnjarski patent, ki je omogočal pravico prostega trgovanja z domačimi izdelki. Cesar je dovoljenje izdal z namenom, da bi revnejšemu prebivalstvu omogočil dodaten vir zaslužka.

To pravico so najbolj izkoristili prav prebivalci ribniškega območja in tako suho robo in lončene izdelke ponesli v svet.

Nenehno prilagajanje trgu, novim tehnologijam in razvijanje novih izdelkov je ribniško suho robo pripeljalo do kvalitetnih in uporabnih izdelkov, saj tradicija ostaja in Ribničani gredo še danes s ponosom v svet.

Po več kot 500 letih se je tradicija izdelave in prodaje lesenih izdelkov ohranila do današnjih dni. Organizacija izdelovanja suhe robe je bila usmerjena tako, da je izkoristila naravno bogastvo in zadovoljevala potrebe trga.

 

ročno mizarstvo Ribnica

 

Na ta način so se izoblikovale posamezne panoge, izdelovanje lesenih valjčkov bi lahko opredelili v panogo ročno mizarstvo, kjer med drugimi izdelujejo tudi kuhinjske deske za testo, meso, čebulo, lesene modele za maslo, ribežne, sušila, mišolovke, obešalnike, solnice, različne otroške igrače…

 

Bukev – mati slovenskih gozdov

 

Za lesene pripomočke za maderoterapijo uporabljamo les iz bukve, ki je ena izmed najbolj razširjenih listavcev.

 

bukev – mati slovenskih gozdov

 

Bukev ljubkovalno imenujemo tudi mati slovenskih gozdovObstaja več kot 70 različnih sort bukve, ki se med seboj razlikujejo po obliki rasti, barvi listja, obliki listja, velikosti

V tehničnem smislu je bukov les – bukovina,  zelo pomemben les, zaradi svoje razširjenosti (v primerjavi z drugimi listavci jo je na razpolago veliko) kot tudi zaradi njenih lastnosti. Bukovina ima odtenke od bledo rumenkaste barve pa vse do rdečkasto rjave barve. Barva je odvisna od načina sečnje in nadaljnje predelave. Les bukve je trd in težak ter ima gostoto od 600 do 800 kg/m3.

 

FSC certifikat

 

Ker nam je prihodnost pomembna imajo leseni pripomočki(leseni valjčki, lesena lopatica)  za maderoterapijo imajo FSC certifikat:

 

FSC certifikat za lesne valjčke za maderoterapijo

Izdelki z oznako FSC so neodvisno potrjeni in potrošnikom zagotavljajo, da prihajajo iz gozdov, kjer so izpolnili socialne, gospodarske in ekološke potrebe sedanjih in prihodnjih generacij.

 

Naravna metoda preoblikovanja telesa – maderoterapija

 

Pri maderoterapiji se uporabljajo različni leseni pripomočki, kot so valjarji, skodelice, lopatice. Izbira je odvisna od problema, ki pesti stranko: odprava celulita, dvigovanje zadnjice, oprava maščobe, pomlajevanje obraza, sprostitev mišic, dvig prsi …

 

preoblikovanje telesa z maderoterapijo

 

Ena izmed prednosti maderoterapije je tudi v tem, da temelji na uporabi posebej izdelanih pripomočkov iz lesa in je zato 100% naravna tehnika, ki ne povzroča alergijskih reakcij na koži. Maderoterapija je alternativa masaži kot tudi različnim aparaturnim tehnikam za odpravo celulita, preoblikovanja telesa in pomlajevanje obraza.

 Z MADEROTERAPIJO VPLIVAMO NA:

  • pospešitev mikrocirkulacije,
  • pospešitev limfe,
  • maščobno celico,
  • vezivno tkivo – fascijo,
  • zunanji videz kože.

Z lesenimi pripomočki se lahko lepo obdelujejo vsa področja na telesu.

 

predeli telesa, kjer izvajamo maderoterapijo

 

 

 

Nakup lesenih pripomočkov

 

spletna trgovina z lesenimi pripomočki

 

Za nakup lesenih pripomočkov obišči shop.maderoterapija.sihttps://shop.maderoterapija.si/kategorija-izdelka/valjcki/

 

Več informacij o lesu, lesenih pripomočkih ali maderoterapiji na 031 445 802 ali na info@maderoterapija.si.

 

P.s.: ali je pravilno lesni ali lesen pripomoček? Odgovor najdeš tukaj: http://www.maderoterapija.si/2019/05/24/lesni-ali-leseni-valjcki-za-maderoterapijo/

 

 

Maja Mrevlje, perfectbody metoda

 

 

Viri in slike:

www.sloveniaholidays.com/suha-roba-ribnica.html

www.sfpkr.si/projekti/EU/SuhaRoba/index.html

www.rokodelskicenter-ribnica.si/ribnica/

sl.wikipedia.org/wiki/Bukev

vitababy.si/certifikati/19/fsc_certifikat/

www.fsc.org

www.taichi-qigong.si/clanki/qigong-teorije-koncepti/teorija-petih-elementov/

www.daotkm.si/nauk-o-petih-elementih.html

www.vrtnarava.si/rastline/opisi/okrasna-drevesa/bukev

www.mgrt.gov.si/fileadmin/mgrt.gov.si/pageuploads/DPK/Les_promo/igrivi_les_pregled_web.pdf