Ščitnica in maderoterapija


Ščitnica in maderoterapija

Ščitnica – metujčica

 

Na pravilno delovanje našega telesa imajo velik vpliv hormoni, ki jih izločajo žleze z notranjim izločanjem. Ena izmed njih je ščitnica, ki leži pred sapnikom na sprednjem spodnjem delu vratu in tehta od 10 do 25 gramov. Ščitnica je sestavljena iz dveh režnjev in ima obliko metulja, proizvaja ščitnične hormone, njeno delovanje pa nadzoruje hipofiza z izločanjem hormona TSH v krvni obtok.

 

ščitnica

ščitnica

 

Za pravilno delovanje ščitnice morajo usklajeno delovati: hipotalamus, hipofiza, ščitnica in beljakovine, ki v krvi vežejo ščitnične hormone, v jetrih in drugih tkivih pa mora tudi ustrezno potekati pretvorba tiroksina v trijodotironin.

V enem letu ščitnica proizvede za eno čajno žličko hormonov, od njih pa je odvisen metabolizem vsake celice v telesu, in sicer 24 ur na dan.

Ščitnična naloga je, da tvori ščitnične hormone tiroksin (T4) in trijodtironin (T3),  ki skrbita za vse nujne presnovne procese (metabolizem, telesno temperaturo, bitje srca…) ter kacitonin, ki igra pomembno vlogo pri homeostazi kalcija v telesu.

Ob ščitnici se nahaja 6-8 obščitničnih žlez, ki so odgovorne za absorpcijo kalcija in magnezija v organizem. Pri nepravilno delujoči ščitnici, to vpliva na kosti, telo pa se pospešeno stara.

 

Zakaj je ščitnica pomembna za telo?

Ščitnica vpliva na skoraj vse procese v telesu, saj uravnava metabolizem in s tem vpliva na delovanje vseh pomembnih organov v našem telesu – med drugim srca in možganov. Prav tako pa vpliva tudi na kožo, kosti in mišice.

Hormoni ščitnice so tako glavni regulatorji metabolizma in imajo močan vpliv na telesno težo, razstrupljanje in kontrolo nad načinom, kako organizem presnavlja makro hranila, ogljikove hidrate in maščobe.

Ščitnični hormoni:

  • hormon T4 – tiroksin,
  • T3 -trijodtironin,
  • reverzni T3 (rT3),
  • tri različice T2, T1 in T0,
  • kalcitonin (hormon, ki nastaja v paraščitnici).

 

Ščitnične bolezni

Težave s ščitnico so lahko posledica dveh povsem nasprotnih razlogov – zmanjšanega ali povečanega delovanja žleze.

  • Hipotiroidizem je zmanjšano delovanje žleze ščitnice.  Najpogostejša oblika je Hashimotov sindrom.
  • Hipertiroidizem je povečano delovanje žleze ščitnice. Najpogostejša oblika hipertiroidizma je Gravesova (oz. Basedowova) bolezen.

 

Kako opaziti znake nepravilnega delovanja ščitnice?

Kako bi lahko prepoznali težave s ščitnico? Tako hipotiroidizem kot hipertiroidizem lahko spremljajo številni simptomi, ki so povezani tako z duševnim kot tudi s fizičnim zdravjem. Značilni so tudi občutek strahu, povišan srčni utrip, težave s spanjem, depresija, povečana občutljivost na mraz, suhi lasje in koža ter bolečine v mišicah. Med glavne simptome spadajo:

  • FIZIČNI SIMPTOMI: oslabljeno delovanje mišic in mišični krči, povišan krvni tlak, golša oz. povečana ščitnica, povišana telesna teža, zaprtje, občutek šibkosti, suha in robustna koža, zmanjšan tek, izguba las, zabuhlost v očeh in na obrazu, odebeljen jezik, neredne ali izjemno močne menstruacije, povišana raven holesterola v krvi.
  • MENTALNO-KOGNITIVNI SIMPTOMI: težave s spanjem, anksioznost, depresija, nihanje razpoloženja, težave s koncentracijo, izguba kratkotrajnega spomina, pomanjkanje psihične energije za nove ideje.

 

Kako prepoznamo avtoimunsko bolezen ščitnice?


Pri Hashimotovem tiroiditisu je delovanje ščitnice pogosto normalno in bolezen ne povzroča simptomov, odkrijemo pa jo povsem naključno. Z napredovanjem bolezni lahko žleza počasi propada, zaradi zmanjšanega izločanja ščitničnih hormonov pa se postopno pojavijo znaki hipotiroze, kot so utrujenost, zaspanost, motnje koncentracije in spomina, glavoboli, porast telesne teže, zaprtost, otekanje, mravljinčenje ali občutljivost na mraz. Potek bolezni je počasen, zato znake večkrat težko prepoznamo.

Za razliko od Hashimotovega tiroiditisa je slika bazedovke običajno izrazita in lahko prepoznavna. Bolezen se običajno izraža s hudo hipertirozo, za katero so značilni nemir, utrujenost, znojenje, tresenje, razbijanje srca, hujšanje ob dobrem apetitu in pospešena prebava. V polovici primerov spremlja bazedovko vnetje za zrkli, ki povzroča solzenje, občutek peska, tiščanja ali celo bolečine za očmi, pogosto so prisotne tudi otekline okrog oči, izbuljenost zrkel, izjemoma pa dvojni vid ali druge motnje vida.

Poporodni tiroiditis označuje pojav motnje v delovanju ščitnice v prvem letu po porodu, izraža pa se lahko s hipertirozo ali hipotirozo. V nekaj mesecih se delovanje ščitnice pogosto normalizira, pri tretjini bolnic pa je izid bolezni trajna hipotiroza.

 

Zakaj pride do nepravilnega delovanja ščitnice?

Bolezen ščitnice je avtoimuna bolezen. Avtoimuna bolezen pomeni, ko telo začne napadati svoje lastne celice.
Vzroki za nastanek avtoimunske bolezni so v kombinaciji dejavnikov iz okolja in dednih lastnosti. Človek se zaradi svojih dednih posebnosti drugače, neustrezno in nekontrolirano odzove na določeno okužbo, čemur sledi vnetje in pa možen preobrat v avtoimunsko bolezen. Vsa avtoimunska obolenja povzročajo vnetje in s tem poslabšanje simptomov ter napredovanje same bolezni. Zato je ključnega pomena, da si to vnetje zmanjšamo in zajezimo.
Epigenetika dokazuje, da na izražanje genov vplivajo dejavniki iz okolja. To pomeni, da naše okolje in naša dejanja ter odločitve, ki jih sprejmemo, vplivajo na naše gene. Vplivajo tako, da lahko vklopijo in izklopijo naše dobre in slabe gene. Torej s hrano, ki jo ali je ne uživamo, toksini, izpostavljenostjo infekcijam, ravnjo stresa in z zdravili. Vse to so dejavniki, ki vplivajo na naše zdravje, na naš imunski sistem.
Pogosteje zbolijo ženske kot moški. Razlogi niso povsem pojasnjeni, so pa povezani z nihanjem imunskega odziva zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja. Tako je med nosečnostjo imunski sistem zavrt in se po porodu sprosti, včasih tudi preveč in nenadzirano.

Vzroki za bolezen ščitnice:

  1. dolgotrajen stres
  2. prehrana
  3. toksini
  4. psihosomatski vzroki

 

Kako stres vpliva na delovanje ščitnice?

 

Če pogledamo kako telo avtomatsko reagira na spremembo temperature, vidimo, da  zraven ostalih stvari začne ščitnica povečano izločati hormon tiroksin.

Ker je v današnjem času sodobna ženska preveč obremenjena, je konstantno v stresu. Telo v stresu deluje podobno (kri se iz mikrokapilar pomakne v glavne vene, spremni se dihanje, utrip srca,…). Če je stres dolgotrajen, se začnejo pojavljati hormonska neravnovesja, ki vodijo do avtoimunih bolezni.

 

delovanje telesa ob mrazu

delovanje telesa ob mrazu, vir: knjiga Biologija človeka

 

Psihosomatika

 

Oče psihosomatike je Hans Selye, rojen na Dunaju, 26. januarja 1907. Selye je odkril in dokumentiral, da je stres nespecifični odgovor organizma na kakršenkoli napad (napad je lahko fizični, biološki ali psihološki).

Obstajata dva pojma: pozitivni stres (njegov rezultat je prilagoditev na novo nastale okoliščine) in negativni stres, ki sproži bolezensko stanje oz. se človek ne more več adaptirati na novo nastale okoliščine

 

Um in telo sta povezana. Te povezave ni mogoče videti, ampak le čutiti. Naše telo se neprestano spreminja glede na zunanje spremembe iz okolice ter na notranje spremembe, ki se dogajajo znotraj človeka samega. K slednjim spadajo tudi telesni odzivi na misli in čustva. Celo v stanju refleksivnega razmišljanja, ali splošnega občutka zadovoljstva se dogajajo številne telesne spremembe (mišične, hormonske, temperaturne, …).

Psihološki in telesni procesi so zelo tesno povezani in medsebojno soodvisni. Čustvena stanja se odražajo na telesu in telesne spremembe na čustvih.

 

Človek lahko vsakega prelisiči, samo svojega telesa ne more.

 

Kadar se naša čustvena napetost ne izrazi navzven (ne izražamo čustev), ta ostaja in se kopiči v telesu. Sčasoma se poruši telesno ravnovesje, kar privede do telesnih težav in bolezni, kot so glavobol, prebavne motnje, težave s kožo, bolečine v vratu, nespečnost, kronične in celo avtoimune bolezni. Ker pri nastanku tovrstnih bolezni igrajo pomembno vlogo psihološki dejavniki, jih imenujemo tudi psihosomatske težave.

Psihosomatika je odgovor telesa na psihično stisko posameznika. Telo je zakladnica vtisnjenih spominov in čustev. In ne samo da vé, telo tudi pripoveduje svogo zgodbo. Le prisluhniti mu je treba.

 

Vsaka bolezen in disharmonija v ali na telesu ima svoj vzrok. Nekatere imajo čustven vzrok, ki se nato kot blokada iz višjih ravni manifestira tudi na fizično telo in tam povzroča težave. 

Ščitnica je žleza, ki je pritrjena na sapnik, sapnik pa je ključen pri dihanju. Dih je osnova življenja. Ko se otrok rodi, zadiha … In potem dihamo do zadnjega vzdihljaja – rečemo, da je nekdo izdihnil svojo dušo.

Preko grla izražamo tudi svoja čustva, kot sta veselje in žalost, ter smeh in jok …

Ko smo srečni, pojemo. Ko smo srečni, govorimo milo, blago. Ko smo srečni, preko glasilk izražamo radost.

Ko pa smo nesrečni, je prav predel grla »zategnjen«. Čustva se ustavijo v grlu predvsem takrat, ko ne moremo povedati, kaj čutimo. Požremo čustva, požremo ponos, pogoltnemo solze. Predvsem solze, ki jih pogoltnemo, obtičijo na predelu grla, začne nas stiskati v grlu, celo dušiti. In to dušenje povzroča blokado na predelu grlene čakre. Neizražena čustva povzročajo, da se v nas naselita jeza in razočaranje. Jeza je ogenj, ki suši vodo; vodo, ki bi jo morali izjokati, smo posušili z ognjem. In bolj kot ta ogenj raste, bolj kot nas nekaj jezi, bolj se suši sluznica, bolj se suši energija ščitnice.

Energijski center v grlu – peta čakra – je mesto v telesu, kjer se odvijajo spremembe. Kadar se upiramo spremembi ali smo sredi spremembe ali se skušamo spremeniti, se pogosto veliko dogaja v našem grlu.

Louise L. Hay v knjigi Življenje je tvoje:

  • Grlo predstavlja zmožnost, da »povzdignemo glas« zase, da »zahtevamo«, kar želimo, da rečemo: »Jaz sem«. Težave z grlom običajno pomenijo, da se nam zdi, da nimamo pravice, da bi to počeli. Zdi se nam, da nismo dovolj dobri, da bi se postavili sami zase.

 

  • Bolečina v grlu vedno predstavlja jezo. Če smo poleg tega še prehlajeni, smo tudi miselno zmedeni. Vneto grlo ponavadi pomeni, da smo tako jezni, da niti govoriti ne moremo.
  • Grlo predstavlja tudi ustvarjalni tok v telesu. V grlu izražamo svojo ustvarjalnost. Kadar je naša ustvarjalnost zadušena in onemogočena, imamo velikokrat težave z grlom. Vsakdo pozna ljudi, ki vse življenje živijo za druge. Nikoli ne počnejo tistega, kar si želijo. Vedno skušajo ustreči materi/očetu/možu/ljubimcu/šefu/otrokom. Če ima človek vnetje mandljev ali težave s ščitnico, to pomeni, da je njegova ustvarjalnost zatrta in da ne more delati tistega, kar bi rad.

 

 

Afirmacija za boljše delovanje grlene čakre: 

Izražam svojo ustvarjalnost. Moji izjemni ustvarjalni talenti in sposobnosti se pretakajo skozme in se izražajo na globoko izpolnjujoč način. Vedno moram biti ustvarjalna.
(Louise Hay)

 

Kako si lahko sama pomagaš?

  1. Zaznavanje in izražanje sebe in svojih potreb
  2. Prehrana
  3. Gibanje v naravi
  4. Trebušno dihanje
  5. Joga obraza
  6. Meditacija
  7. Refleksna masaža
  8. Petje
  9. Masaža
  10. Uživaj, delaj nekaj za svojo dušo

 

Ali lahko izvajamo maderoterapijo pri težavah s ščitnico?

 

Maderoterapija izboljša cirkulacijo krvi, aktivira kroženje limfe, pospešuje metabolne procese, pomirja ali spodbuja mišice, živce, zmanjšuje bolečine in otekline. Maderoterapija se lahko izvaja pri bolezni ščitnice, razen kadar ima stranka kontraidikacije za maderoterapijo (tumor, rak ščitnice, povečano vnetje, slabo počutje ali ostale kontraindikacije za maderoterapijo).

 

Ščitnica in maderoterapija

Ščitnica in maderoterapija

 

Kontraindikacije za maderoterapijo: infekcijska stanja (angina, gripa, vročina…), srčna obolenja, bolezni kože, obolenja notranjih organov (ledvica, jetra…), odprte rane, krvavitve, zlom ali zvin, srčna ali možganska kap, akutna žilna in limfna vnetja, bolezni ven, krčne žile ali močne izstopajoče žile na nogah, shizofrenija, huda depresija in druga težja psihična stanja, gljivice, gangrena, tromboza, bolezni v akutnem stanju, pri kateri je potrebna operacija (vnetje slepiča, …), nosečnost, onkološko stanje – vse vrste tumorjev, raka.

 

Maderoterapija je masaža z lesenimi pripomočki, namenjena preoblikovanju telesa, če pa ima stranka moteno delovanje ščitnice to vpliva na metabolizem, kar ima močan vpliv na telesno težo, razstrupljanje in kontrolo nad načinom, kako organizem presnavlja makro hranila, ogljikove hidrate in maščobe. 

V naši dolgoletni praksi pri preoblikovanju telesa smo ugotovili, da v kolikor ima stranka pod nadzorom bolezen ščitnice in je teža že dalj časa nespremenjena, ima maderoterapija ugoden, pričakovan rezultat.

V kolikor pa se stranka redi zaradi neurejenega delovanja ščitnice, tega ne moremo “popraviti” z maderoterapijo. Maderoterapija v takem primeru ni odsvetovana in je vseeno zaželjena, saj pospešuje limfno iz odpravljanje toksinov iz telesa, ni pa pričakovanih rezultatov (izgube maščobe na določenem predelu). Maderoterapija pa ne more odpraviti vzroka, zaradi katerega se nam npr. nalaga maščoba na določena mesta, ne more urediti hormonske slike,…. lahko pa pomaga pri regeneraciji telesa.

 

Maderoterapija je samo pripomoček, metoda, ki pomaga tvojemu telesu, da se hitreje regenerira, da se pospeši odprava toksinov, sprosti maščoba, mikrokapilarice postanejo bolj pretočne in s tem celice dobijo več hranil in kisika. Maderoterapija pripomore k boljšemu videzu kože in boljšemu počutju.

 

 

 

 

Maja Mrevlje, perfectbody ekspert

 

Viri:

www.magicnost-gibanja.si/index.php?option=com_content&view=article&id=279&Itemid=49&lang=sl

www.mojaxis.si/prirocniki/ZLEZA-SCITNICA-metuljcica-vzorec.pdf

www.zdrava.si/blog/scitnicne-bolezni-pri-zenskah-v-rodni-dobi-cms

www.svetloba.si/znanja/uravnovesenje-scitnice-s-tkm

www.zims.si/vsebina/uploads/2013/11/5.-predavanje-PAPUGA.pdf

www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/scitnica-vse-o-simptomih-razlogih-za-tezave-in-zdravljenju

www.arspharmae.com/info/zdravstveni-nasveti/avtoimunska-obolenja-samo-nasa-genetika-ali-tudi-nasa-dejanja-in-okolje.html

www.vizita.si/bolezni/bolezni-a-do-z/motnje-v-delovanju-scitnice.html

www.bambino.si/nepravilno_delovanje_scitnice.html