Avtoimune bolezni in maderoterapija

Kaj je avtoimuna bolezen.

 

Imunski sistem sestavljajo imunske celice, ki so specializirane za napadanje in uničevanje telesu tujih celic – zlasti mikroorganizmov, pa tudi škodljivih lastnih celic, na primer okuženih in tumorskih celic. Pri avtoimunski bolezni pa se zgodi napačna »akcija« imunskega sistema, ki napade lastne celice in tkiva, kot bi šlo za tujek. Posledica je uničevanje lastnih tkiv in organov, te poškodbe na zunaj vidimo kot vnetje. Dolgoročno se zaradi okvare določenih lastnih tkiv in organov pojavijo težave zaradi neopravljenih nalog, ki bi jih taka tkiva ali organi morali sicer v organizmu izvajati. Če je na primer zaradi avtoimunske bolezni uničena trebušna slinavka, potem človek nima več dovolj hormona insulina, ki ga trebušna slinavka sicer proizvaja, in posledica je sladkorna bolezen. Če je uničen del živčevja, kot pri multipli sklerozi, potem bolniku izpadejo nekatere živčne funkcije in postane na primer ohromel ali ima okvarjen vid.

Najbolj razširjene so avtoimunska bolezen ščitnice, revmatoidni artritis, sistemska lupusna bolezen, multipla skleroza, avtoimunski diabetes, celiakija, Chronova bolezen, avtoimunske bolezni ledvic in psoriaza.

Avtoimuna bolezen pomeni, ko telo začne napadati svoje lastne celice.
Vzroki za nastanek avtoimunske bolezni so v kombinaciji dejavnikov iz okolja in dednih lastnosti. Človek se zaradi svojih dednih posebnosti drugače, neustrezno in nekontrolirano odzove na določeno okužbo, čemur sledi vnetje in pa možen preobrat v avtoimunsko bolezen. Vsa avtoimunska obolenja povzročajo vnetje in s tem poslabšanje simptomov ter napredovanje same bolezni. Zato je ključnega pomena, da si to vnetje zmanjšamo in zajezimo.
Epigenetika dokazuje, da na izražanje genov vplivajo dejavniki iz okolja. To pomeni, da naše okolje in naša dejanja ter odločitve, ki jih sprejmemo, vplivajo na naše gene. Vplivajo tako, da lahko vklopijo in izklopijo naše dobre in slabe gene. Torej s hrano, ki jo ali je ne uživamo, toksini, izpostavljenostjo infekcijam, ravnjo stresa in z zdravili. Vse to so dejavniki, ki vplivajo na naše zdravje, na naš imunski sistem.
Pogosteje zbolijo ženske kot moški. Razlogi niso povsem pojasnjeni, so pa povezani z nihanjem imunskega odziva zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja. Tako je med nosečnostjo imunski sistem zavrt in se po porodu sprosti, včasih tudi preveč in nenadzirano.

VZROKI ZA BOLEZEN ŠČITNICE:

  1. dolgotrajen stres
  2. prehrana
  3. toksini
  4. psihosomatski vzroki

 

Maja Mrevlje, perfectbody ekspert

 

Viri:

www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/avtoimunske-bolezni-napacna-akcija-imunskega-sistema/