ohlapna koža in maderoterapija


Ohlapna koža nad koleni in maderoterapija

Ohlapne kože nad koleni se ponavadi težko znebimo, ker je več razlogov za njen nastanek, večinoma kar kombinacija vseh:

  • Odvečna koža, ki je nastala zaradi preveč ali premalo maščobe.
  • Zastoj odpadlih snovi – toksinov, slabo delujoč limfni sistem.
  • Slab mišični tonus.
  • Ni vnosa hranil, ki vsebujejo kolagen.
koleno ohlapna koža

koleno ohlapna koža

Da bi lahko opravili ohlapno kožo nad koleni je potreben celovit pristop, stanje izboljšanja pa je odvisen od začetnega stanja. Najprej pa se moramo izobraziti kaj je problematika, njen vzrok za nastanek in možne rešitve.

 

Kaj je ohlapna koža?

Ko se koža enkrat prekomerno raztegne, se sama ne more več skrčiti in ostane ohlapna. Pod izrazom ohlapna koža mislimo odvečno, neelastično, povešeno kožo, ki nastane, kadar koža izgubi svojo elastičnost zaradi različnih vzrokov (prehitrega hujšanja, po porodu, pri normalnih procesih staranja, zaradi stresa, v obdobju menopavze, po liposukciji…

 

Kaj se dogaja s kožo, da postane ohlapna?

Naše telo, koža, je sestavljeno iz več plasti, iz različnega tkiva.

Poznamo krovno, vezivno, živčno in mišično tkivo.

  1. Med krovno tkivo spada koža. Z maderoterapijo delujemo na več plasti kože, se pa vse spremembe, ki se dogajajo v celotnem tkivu, pokažejo na zunanji površini kože – na epidermisu. Z lesenimi pripomočki delujemo tudi na površino kože, odluščijo se odmrle celice, zaradi nanosa olja je koža lepšega videza, barve in bolj gladka na dotik.
  2. Tkivo, ki povezuje, imenujemo vezivno tkivo. Pri prožni in zdravi koži sta pomembni predvsem beljakovinska molekula kolagen, ki zagotavlja trdnost in moč samega tkiva ter elastin, ki poskrbi, da tvoja koža ostaja elastična in napeta. Kje se nahata kolagen in elastin in kako lahko s pomočjo maderoterapije deluješ nanju?

S pomočjo maderoterapije vplivaš med drugim tudi na vezivno tkivo – fascijo. Poznamo pa več različnih skupin vezivnih tkiv, vsa so sestavljena iz celic fibroblastov, ki proizvajajo beljakovinsko molekulo kolagen in medceličnine v kateri so vezivna vlakna (kolagen, elastin). Različne skupine vezivnih tkiv so zraven fascije še maščobno tkivo, kri in limfa, hrustančno in kostno tkivo.

Fascija

Fascija je vezivno tkivo, sestavljeno iz vode, kolagena, ki daje tkivu čvrstost in elastina, ki skrbi za elastičnost. Poznamo več različnih vrst fascij (površinska, globoka, mišična in visceralna), kot smo že omenili, ni pa vso vezivno tkivo fascija.

Fascija je ključnega pomena za prenos snovi po telesu, deluje kot skladišče vode in oporno omrežje, ki zagotavlja stabilnost ter gibčnost telesu. Če je fascija deformirana, zlepljena, neelastična, raztegnjena, je rezultat tega ohlapna koža.

Fascija se deformira, zlepi, zaradi:

  • dehidracije,
  • dolgotrajnega psihičnega stresa,
  • stalne obremenitve,
  • prekomerne ali nepravilne telesne aktivnosti,
  • neuporabe ali imobilizacije določenega dela telesa,
  • vnetja (sladkor povečuje vnetja v telesu),
  • pomanjkanja mineralov in vitaminov,
  • akutne poškodbe.

 

S pomočjo različnih gibov pri maderoterapiji, gnetenje, povečevanje drsenja, tresenje, vibracija,.. pomagamo fasciji, da je bolj elastična, hidrirana, pretočna.

Fascija ima rada segrevanje, bolj nežno obravnavo, počasneje reagira, spremembe so bolj dolgotrajne, za razliko od mišice, ki hitro reagira in atrofira, in je potrebna bolj groba obravnava – masaža. Zato moramo izvajati maderoterapijo bolj nežno, pri zelo zlepljeni, dehidrirani fasciji je potrebno več tretmajev maderoterapije – gre za bolj dolgotrajen proces preoblikovanja telesa.

Zraven izvajanja maderoterapije je za hidracijo in prožnost fascije ključno pitje vode skozi celi dan, po požirkih in raztegovanje celih linij telesa — joga, pilates ter vnos hranil, ki vsebujejo kolagen.

 

Limfa

 

Preveč čvrsto, odebeljeno, slabo drseče vezivno tkivo vpliva tudi na zastoj limfe – ni pretočnosti.

Limfa ali medcelična tekočina je rumenkasta prozorna tekočina, ki se nahaja med celicami vezivnega tkiva. Limfa se po telesu premika počasi in pod nizkim tlakom, saj za razliko od krvi nima osrednje črpalke. Premik limfe povzroča predvsem premikanje skeletnih mišic in dihanje, zato je aktiven življenjski slog tako pomemben za pretok limfe in posledično za razstrupljevalno funkcijo telesa. Limfa iz tkiv odstranjuje odpadne snovi, tujke, bakterije, beljakovine in vodo. Dolžina limfnih poti po telesu je daljša od dolžine krvnih žil.
Glavni vzrok za zastajanje limfe so sedeč življenjski slog, nepravilna prehrana in nošenje pretesnih oblačil. S pomočjo maderoterapije bomo pospešili limfni pretok.
Kdaj vseeno ne bo rezultatov s pomočjo maderoterapije?
V koliko je koža preveč raztegnjena, bomo z maderoterapijo dosegli zelo majhno spremembo, za katero bomo potrebovali dalj časa in nas mogoče ne bo zadovoljila.

Rešitev za ohlapno kožo nad koleni:

maderoterapija

1. Z maderoterapijo z različnimi pripomočki delujemo na različne vrste tkiv. Najprej je treba skozi otip tkiva določiti ali gre za maščobno tkivo, zastalo limfo, kožo brez maščobe, slab mišični tonus ali kombinacija večih stvari.
Ker pri samomasaži najverjetneje nismo strokovnjaki in ne znamo točno določiti problematike, je najbolj varno, da uporabljamo protokol, opisan v videu, kjer se posebej posvetimo limfi, nato maščobnim oblogam in fasciji.

2. Če ne vnašamo v telo gradnikov – kolagena, se ne more povečati elastičnost kože. Zato je prehrana izrednega pomena pri preoblikovanju telesa v smislu tega, kaj vnesemo v telo, to smo. Če želimo čvrsto, zdravo, elastično telo, mu pomagajmo z ustrezno prehrano in tekočino – vodo.

3. S telovadbo lahko utrdimo mišice, ki so nad kolenom, in tako dvignemo njihovo kožo in zravnamo gube. Gibanje pomaga, da naše telo in vsi sistemi (limfni, krvni, dihalni,..) delujejo optimalno, zato je gibanje izrednega pomena pri preoblikovanju telesa in čvrstosti kože.

Če imaš še kakšno vprašanje, smo ti na voljo na info@maderoterapija.si, več infomacij o maderoterapiji http://www.maderoterapija.si/.