Novoletne zaobljube


Novoletne zaobljube – zakaj jih ne moremo obržati čez vso leto?

Kako se skozi vso leto držati novoletne zaobljube?

Koliko dni je potrebno za spremembo obnašanja?  28, 30, 33, 66 …. xxx dni za spremembo navade? Vsaka raziskava pravi drugače.

Vsako človeško bitje na tem svetu je unikatno. Vsako človeško bitje ima svoj sistem,svojo telo, svojo biologijo, svoje navade, svoja prepričanja,…

 

Če si se odločila, da boš preoblikovala svoje telo pa naj si bo to v smislu, da boš bolj »zdravo« jedla, se več gibala ali da boš opustila kakšno navado, ki ti škoduje, ti priporočam, da do konca prebereš tale zapis.

Torej, zakaj se ne morem držati novoletnih zaobljub skozi vso leto? Obstaja več razlogov ampak posplošeno je tako, da tvoja želja ne prihaja iz notranjost TEBE, iz tvoje celote ampak iz tvojega uma.

Ko mislim tebe kot celote mislim na tvoje telo kot organizem, tvoje srce kot tvojo dušo in tvoj um, s katerim se ponavadi identificiramo. Naš um je čudežni in ponavadi ga natreniramo tako, da ima res velike zmogljivosti in se lahko hitro naučiš kaj vse je potrebno za uspešno preoblikovanje telesa.

Lahko prebereš vse znanstvene raziskave, lahko preučiš vse diete, lahko si narediš plan, urnik, sistem po katerem boš izvajala načrt preoblikovanja telesa ampak ponavadi pozabimo na telo.

Da boš razumela zakaj se ne moreš držati nove navade, moraš poznati delovanje telesa:

1. Kdo dejansko si

2. Kaj je avtonomni živčni sistem in kako deluje

3. Kaj je telesni spomin in zakaj je pomemben

4. Kaj je amigdala

5. Kaj je obrambno vedenje

 

1. Kdo dejansko si TI?

Ko govorim o TEBI ali sebi, mislim, da si popolno telo, da si celota, cela, popolna in da te sestavlja več plasti:

1. Um

2. Organizem – telo

3. Srce – duša

4. Zavest

5. Energija

 

popolno telo

popolno telo

 

To vse skupaj tvori popolno telo. V različnih vedah sicer obstaja več različnih definicij ampak jaz sem do zdaj spoznala te dele svojega popolnega telesa, tako da lahko govorim oz. pišem le o tem kaj sem sama občutila in ne to kaj vem.

 

2. Kaj je avtonomni živčni sistem in kako deluje

Ko napišem telo (samo telo), mislim na popoln organizem, ki lahko deluje brez naše kontrole, deluje avtomatsko. Za to je zaslužen regulacijski sistem – živčni sistem, če sem natančna naš avtonomni živčni sistem, ki deluje avtomatsko. Ta avtonomni živčni sistem skrbi, da naše dihanje poteka avtomatsko, naša prebava,.. skratka vso naše delovanje, ki ni pod vplivom somatskega dela živčnega sistema – zavestnega.

 

3. Kaj je telesni spomin in zakaj je pomemben

Da boš razumela kako deluje tvoje telo, če imaš kakšno navado, ki bi se je rada znebila, moraš poznati razliko med implicitnim, telesnim spominom in eksplicitnim spominom.

Implicitni, telesni – procedualni spomin najlažje razložim tako, da je to tvoje telo, ki je prevzelo avtomatsko delovanje, ko ti je ena stvar prišla v navado. Ko si je tvoje telo zapomnilo proces nečesa, npr. vožnje avtomobila. Ali tipkanje tvoje PIN kode.

 

spomin

spomin

 

Tvoja roka (telesni spomin) jo sama natipka. Ekspicitni spomin se loči na sematični spomin (izobrazba, dejstva) in na epizodični spomin in se razvije komaj okoli tretjega leta, saj je povezan z govorom. Ekspicitni spomin vsebuje dogodke, ki jih lahko prikličemo v zavestno doživljanje.

 

4. Kaj je amigdala

Amigdali pravimo center za preživetje, saj sproži reakcijo boj/beg in je pomemben del v možganih, saj zazna nevarnost in nanjo odgovori.

V bistvo so možgani razdeljeni na več delov:

1. Stari možgani (primitivno možgani)

2. Čustveni možgani (sesalski možgani, prefrontalni korteks) – tukaj se nahaja amigdala

3. Novi možgani (misleči možgani, racionalni možgani,…)

 

amigdala

amigdala

 

Amigdala deluje že pri dojenčku, vendar se takrat odziva zelo intenzivno, saj dojenček še nima zgrajene ustrezne povezave s prefrontalnim korteksom – mislečimi možgani. Zato v tem obdobju vsako vznemirjenje popolnoma preplavi otrokovo telo in psiho, zato za uravnavanje odzivov amigdale potrebuje zunanji vir pomiritve – ljubečo mamo.

Vsako intenzivno dogajanje v otroštvu in vsaka izkušnja se zapiše v amigdalo kot impliciten, nezaveden – čustveni spomin. Ker eksplicitni, zavestni spomin še ni razvit, se dogodkov iz otroštva ne spominjamo.

Naše telo pa nosi spomine in lahko določena stvar (vonj, glasba, glas, besede,..) sproži avtomatski čustven odziv, ki v trenutku preplavi celotno doživljanje odraslega človeka. Zato situacije, ki utegnejo biti samo na videz podobne nekaterim stresnim situacijam iz preteklosti, v nas sprožijo enako buren čustveni odziv, ne da bi se sploh zavedali, od kod izhaja, saj se v amigdali ohrani le spomin na čustveni odziv, ne pa tudi spomin na dogodek.

Malo še potrpi in boš razumela zakaj ves ta uvod in vso to znanje čleveškega telesa preden preidem na bistvo – zakaj ne moreš osvojiti nove navade, ki si jo želiš.

4. Kaj je obrambno vedenje

Da razumeš zakaj se včasih obnašaš, kot da nisi pri sebi in napadeš celo vrečko piškotov, čipsa ali čokolado, moraš razumeti kaj je obrambno vedenje. Bistveno pri sprožanju amigdale je, da se tako nezavednih kot tudi zavestnih odzivov priučimo. Kot že vemo, da kot dojenček za uravnavanje odzivov amigdale potrebuje zunanji vir pomiritve.

Prvotni naravni način pomiritve otroka je mamina dojka in mleko, ki je vir hrane in pomiritve.

Ker živimo na predelu, kjer so naši predniki zaradi vojne živeli v pomanjkanju hrane, je njihov izraz varnosti in ljubezni, obilje hrane in zato se je razvil sistem pomiritve, nagrajevanja, izkazovanja ljubezni in tolažbe s hrano. To je še posebej razvito pri babicah in je vir mnogih sporov dandanes.

Se pravi, če so tvoji starši oz. primarni skrbniki uporabljali hrano kot vir pomiritve, nagrade,… tvoje telo vedno, ko se vklopi alarm za nevarnost, vedno išče pomiritev – hrano. Ponavadi smo bile vzgojene, da jemo, ko je ura za to in da jemo kaj je pač na krožniku in seveda koliko je na krožniku. To se je smatralo za pridnost in s tem smo dobili pozornost, “ljubezen”, nismo pa razvili občutenja za hrano.

Včasih ne prepoznamo signalov, ki nam jih pošilja telo in včasih zamenjamo signal za žejo, utrujenost, za signal za lakoto.

Torej, zakaj se ne morem držati novoletnih zaobljub skozi vso leto?

Sama vem, da sem želela izgledati boljše, da bi se počutila boljše.  Mislila sem, da bom z spremembo zunanjega videza spremenila notranjost in dosegla boljše počutje. V bistvu pa gre obratno. Tvoje telo je odraz tega kaj se dogaja v notranjosti.

Tvoje telo pripoveduje tvojo zgodbo. In normalno je, da želiš spremeniti telo, da bi se počutila boljše. Pri preoblikovanju telesa je potrebno zavedanje, da ima telo svoj spomin in da ob zaznavi nevarnosti (stresa) deluje avtomatsko, tako kot je naučeno.

perfectbody metoda 3 koraki

perfectbody metoda 3 koraki

Za spremembo je potrebno najprej opazovanje, nato sprejemanje sebe in šele nato kreiranje, ustvarjanje novih navad. Opazovanje je bistven korak, saj boš lahko le tako videla in vedela kaj je tvoje obrambno vedenje, v katerih okoliščinah ne zmoreš delovati zavestno in šele nato boš lahko ustvarila pogoje za spremembo telesa. Da boš lahko delovala premišljeno in zavestno, potrebuje tvoje telo občutek varnosti in dober regulacijski sistem. Tvoje telo, ne tvoj um.

Kako lahko zgradiš občutek varnosti v telesu? Skozi odnose in skozi vajo.

 

Koliko dni je potrebno, da osvojimo novo navado?

Odvisno od tega ali moremo samo osvojiti novo navado ali moremo preprogramirati naše telo in naš um. To pomeni ali je potrebno osvojiti kakšno novo veščino ali se moremo najprej ukvarjati z prepisom prepričanj kot so, npr. jaz sem nerodna, jaz ne maram telovadbe, za lepoto je treba trpeti, če že nisem lepa, sem vsaj pametna,…

Prepričanja in naš notranji govor je tisti nezavedni del tebe, ki te vodi in usmerja.

 

Kaj ti priporočam, da se boš boljše počutila v telesu in posledično tudi boljše izgledala?

  1. da pridobiš informacije, znanje o tem kako deluje tvoje popolno telo, predvsem znanje o živčnem sistemu,
  2. da si postaviš temelje, zgradiš občutek varnosti v telesu skozi vaje,
  3. da se opazuješ kako deluješ,
  4. da se sprejmeš (ta del je bil meni najtežji),
  5. da si narediš sistem spreminjanja stvari oz. si najdeš ustreznega coacha,
  6. da uživaš.

 

Kako ti lahko pri tem mi pomagamo?

Maderoterapija je posebna masaža, ki pomaga preoblikovati telo s pomočjo pospešitve limfnega sistema, mikrocikrulacije in s pomočjo zmanjšanja maščobne celice, spremembo fascije,… S pomočjo maderoterapije vplivamo na tvoje telo, da se boš lahko počutila boljše.

Perfecbody metoda obravnava telo kot celoto, njen cilj je, da se počutimo popolno – celovito – celo.

 

perfectbody metoda

perfectbody metoda

 

Popolnost dosežemo takrat, ko se zavedamo in sprejmemo vse delčke sebe.

 

Za brezplačni pregled in testno maderoterapijo pokliči 031 445 802 ali nam piši na info@maderoterapija.si.

 

 

Maja Mrevlje, perfectbody ekspert