Koliko vode moram popiti med tretmaji maderoterapije?

Koliko vode moram popiti?

To je pogosto vprašanje strank na maderoterapiji za preoblikovanje telesa.

 

Kaj sploh je voda?

VODA H2O

 

 

Formula pove, da je ena molekula vode sestavljena iz dveh vodikovih in iz enega kisikovega atoma.

 

Voda je poglavitna sestavina človeškega telesa in predstavlja približno 60 -70 % % telesne teže človeka. Dejansko je telo vreča vode, v kateri neprestano potekajo življenjski procesi v celični ali izvencelični vodi. Voda se nahaja v prebavnih, sklepnih in drugih telesnih tekočinah, varuje organe in vezivna tkiva.

 

 

Pri otrocih je delež večji, s starostjo se zmanjšuje. 

Bolj se staramo, manj vode v telesu imamo.

Voda  je najpomembnejše hranilo, ki ga moramo vnesti v telo, saj so v njej so raztopljene nekatere za življenje nujno potrebne mineralne snovi.

 

Voda opravlja v telesu različne naloge:

  1. je nujna za odvajanje odpadnih,toksičnih snovi,
  2. preko krvi skrbi za dovajanje hranil in kisika celicam,
  3. prenaša informacije po celem telesu, je električni prevodnik in zato impulzi do živčevja in mišic lahko potekajo neovirano,
  4. ima veliko vlogo pri uravnavanju telesne temperature,

 

Telo izgublja vodo:

  1. preko kože z znojenjem,
  2. preko ledvic z urinom,
  3. preko pljuč z izdihanim zrakom.
  4. preko črevesja z iztrebki.

Pri normalni aktivnosti lahko izgubimo z znojenjem do 1 litra vode dnevno, medtem ko lahko pri enourni intenzivni vadbi ali pri visoki zunanji temperaturi izgubimo več kot liter vode na uro. Velike izgube vode so možne pri driski, bruhanju ali kakšni bolezni.

Temno rumen ali rumenorjav urin je jasen pokazatelj pomanjkanja vode v telesu.

Izgubljeno vodo je treba stalno nadomeščati  skozi pitje vode, nekaj pa jo dobimo skozi hrano.  

 

Koliko vode naj bi popila, če imam preoblikovanje telesa s pomočjo maderoterapije?

 

Splošno priporočilo je, da bi normalnem delovanju telesa popili 1 liter vode na 25 kg teže. Se pravi cca 2 – 3 l vode na dan, po malo skozi ves dan. Pri preoblikovanju telesa  (in povečani fizični aktivnosti) pa moremo popiti več vode kot običajno, ker more voda opraviti funkcijo odnašanja toksinov iz telesa. 

 

 

Pri maderoterapiji z masažo z lesenimi pripomočki spodbujamo maščobno celico, da izloči maščobo. Ta maščoba preide v krvni in limfni obtok. V krvenem obtoku se porabi za delovanje telesa, v limfnem obtoku pa se izloči iz telesa skozi urin, znoj in blato.

Zato pri preoblikovanju telesa na začetku opazimo spremenjeno barvo in vonj telesnih izločkov. Zaželjeno je, da po terapijah maderoterapije povečamo fizično aktivnost do te mere, da se vsaj 15 minut potimo. Tako pomagamo telesu porabiti odvečno maščobo v krvnem obtoku in izločiti odpadle snovi iz telesa skozi znoj. Zato ti priporočam, da v tem času ne uporabljaš deodoranta. 🙂

Maderoterapija z masažo spodbuja izločanje odpadlih snovi iz medceličnine in s tem bolj obremeni limni obtok. S pomočjo pospešenega limnega obtoka in vode, se vse odpadle snovi (toksini) izločijo iz telesa. Zato je pomembno, da v času preoblikovanja telesa z maderoterapijo popijemo več vode kot ponavadi.

Pri celulitu igra najpomembnejšo vlogo fascija (vezivno tkivo), ki je pod mikroskopom, visoko organizirana v mrežasto formulacijo cevk, napolnjenih z vodo. Zato je pomembno, da je naše telo ustrezno hidrirano.

Fascija »Vodni organ« se ne sme izsušiti
Fascialna mreža na ravni mikrostrukture spominja na čebelje satje. Sestavljajo jo kolagenska in elastinska vlakna, na katera je vezana hialuronska kislina, ta pa nase veže molekule vode (je torej zelo hidrofilna – »ljubi« vodo). Na hialuronsko kislino se vežejo še glikoproteini, ki so tudi hidrofilni in nase vežejo molekule vode. Prav voda mreži omogoča, da je živa, premična in pretočna.
Prostor v mreži zapolnjuje viskozna tekočina v stanju gela, sestavljenega iz vode in »gradbenega materiala«, ki se sproti porablja za vzdrževanje in razgradnjo vlaken, razgrajena vlakna pa se nato sproščajo tudi v medcelični prostor.
Voda s hialuronsko kislino (hialuronan) deluje kot lubrikant, ki omogoča drsenje. Če je vode premalo, se žal zgodi prav nasprotno: hialuronan deluje kot superlepilo in povzroča zlepljanje ovojnic.
Ker tudi vsa cirkulacija v telesu prehaja skozi fascialno mrežo, zadebelitve v mreži povzročijo blokado v transportu telesnih tekočin. Bolj ko je mreža v posameznih delih zadebeljena in slabo hidrirana, težje skoznjo prehajajo hranila v eni smeri in odpadne snovi v drugi. Zato zadebeljene in slabo hidrirane fascije zadržujejo odpadne produkte, ki se ne morejo izločiti iz telesa in lahko povzročajo vnetje.

Koliko vode potrebuje tvoje telo je odvisno od več dejavnikov:

  • Koliko popiješ sedaj?
  • Kakšna je tvoja telesna aktivnost vsak dan? (koliko vode izločiš?)
  • Koliko kave popiješ?
  • Kakšno prehrano imaš? (ali s hrano vneseš še kaj tekočine?)
  • Ali piješ vodo skozi celi dan ali zgolj samo 1-2 x dnevno?
  • Jemlješ kakšna zdravila?
  • Kakšne barve je tvoj urin?
  • Kakšna je tvoja prebava?
  • kakšna je tvoja telesna teža,
  • klimatski pogoji,
  • zdravstveno stanje,
  • starost.

 

Pomanjkanje vode je za telo bolj kritično kot pomanjkanje drugih hranil, saj je izguba vode za več kot 15 odstotkov telesne teže lahko že smrtno nevarna!

V primeru pomanjkanja vode se poruši ravnotežje kroženja vode v telesu. V telesu se začnejo kopičiti metaboliti, kar lahko pripelje do zastrupitve in celo smrti.

Opazuj in poslušaj svoje telo in ostani hidrirana skozi cel dan. Priporočam ti nakup stekleničke za vodo, ki naj postane tvoj stalni spremljevalec.

 

Brez vode lahko preživiš le 3 do 5 dni, brez hrane pa precej dlje, v povprečju kar 90 dni.

 

Okus vode mi ni všeč, kaj lahko pijem namesto vode?

Pitja vode ne smemo nadomestiti s pitjem kave, pravega čaja, gaziranih in alkoholnih pijač. Kofein in alkohol delujeta blago diuretično, zato pospešita izločanje vode iz telesa.

Vodo lahko v telo vnašamo neposredno v obliki tekočine: voda, mleko, juha ali posredno kot sestavino hrane: sadje in zelenjava so pretežno iz vode.

 

 

Voda je voda in ti priporočam, da telo navadiš na njo. 🙂 Če ti res ne gre po grlu, lahko vodo oplemenitiš z raznim sadjem, meto, meliso, ingverjem, kumarcami,… naj ti ne zmanjka idej. 🙂

 

 

Maja Mrevlje, perfectbody metoda preoblikovanja telesa

 

 

 

Viri:

interno gradivo Perfectbody metoda preoblikovanja telesa

www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=1118

www.nijz.si/sl/clovesko-telo-in-voda