celulit zaradi spremembe fascije


FASCIJA in CELULIT
Fascia v latinščini pomeni “trak” ali “snop”. Večinoma je sestavljena iz kolagena. V idealnem primeru je fascija zdrava in zato dovolj prožna, da lahko brez bolečin drsi, drsi, se vrti in upogiba.

Hitra dejstva o fasciji:

Fascija povezuje vsa vezivna tkiva
Fascija drži skupaj celotno telo.
Obstajajo štiri različne vrste fascij (strukturna, medvretenčna, visceralna in hrbtenična), vendar so vse med seboj povezane.
Ko je zdrava, je prožna, gibljiva in drsna.
Ker se fascije pojavljajo in povezujejo po vsem telesu, si jih lahko predstavljate kot prt. Če potegnete en kotiček, lahko spremenite položaj vsega ostalega na mizi.

Nezdrava fascija lahko povzroči številne težave

Kadar je fascija nezdrava, je lepljiva, grudičasta, napeta in luskasta. Ustvarja omejitve, zlepke in izkrivljanja (pomislite na mišične vozle).

Kaj povzroča nezdravo fascijo?

sedeč življenjski slog
slaba telesna drža
dehidracija
poškodbe mišic
nezdrave prehranjevalne navade
slaba kakovost spanja
stres
Celulit je splošno uporabljan izraz za vdolbinasto grudičast videz kože, običajno v predelu stegen in zadnjice, ki prizadene več kot 80 % žensk po puberteti . Zato je celulit glavna kozmetična težava velikega odstotka ženskega prebivalstva.
Različne študije so pokazale, da  invazivna tehnika( maderoterapija), manipulacija fascije vpliva v zmanjšanje celulita.

Mehanistično je celulit verjetno posledica odvečnega zadrževanja maščobnega tkiva z vlaknastimi septikami, ki zadržujejo maščobo v diskretnih paketih, skupaj z vertikalno usmerjenimi fascialnimi trakovi, ki so zasidrani v globoki fasciji, kar daje koži značilen naguban, nepravilen videz “pomarančne lupine.

Na nastanek in videz celulita lahko vplivajo številni dejavnik:
– genetski dejavniki
– hormonske motnje
– motnje v limfni in krvni mikrocirkulaciji
– prehranske navade
– psihološki dejavniki
– nosečnost
– sedeč način življenja
– uživanje alkohola
Celulit je klinično stanje, ki kljub temu, da je tako pogosta težava žensk, ni dobro poznan, na voljo pa je le malo učinkovitih neinvazivnih načinov zdravljenja. Do danes študije kažejo, da najbolj učinkovito vpliva manipulacija fascije.
Študija je pokazala, neinvazivni protokol mehanskega manipuliranja s fascijami zmanjša debelino podkožnega maščevja in zmanjša videz celulita.