kaj morem vedeti o maderoterapiji


Kaj morem vedeti za izvajanje maderoterapije doma?

Če si se odločila, da boš svojo postavo in preoblikovanje telesa vzela v svoje roke, ti v tem članku povem s katerimi stvarmi moreš biti seznanjena preden začneš izvajati maderoterapijo za domačo uporabo.

Kaj moraš vedeti pred maderoterapijo:

  1. KONTRAINDIKACIJE:

Preden začneš z maderoterapijo, moraš preveriti ali je maderoterapija sploh primerna zate ali imaš slučajno kakšno kontraindikacijo. Čeprav nekateri “strokovnjaki” za maderoterapijo trdijo, da je maderoterapija 100 % brez kontraindikacij, temu ni tako. Poglejmo katere so kontraindikacije za maderoterapijo: najlažje ugotoviš ali je maderoterapija primerna zate je tako, da razmisliš ali lahko imaš masažo. Če se ti zaradi zdravstvenih razlogov odsvetuje masaža, potem se ti odsvetuje tudi maderoterapija. Če o čem nisi prepričana, se posvetuj s svojim zdravnikom ali piši nam na info@maderoterapija.si.

  •  Infekcijske bolezni
  •  Bolezni in okvare kože
  • Vročinska stanja (povišana telesna temperatura)
  • Akutna žilna in limfna vnetja, bolezni ven: krčne žile – varice (površinske in globoke), flebitis (vnetje ven), tromboza
  • Poškodbe in ulkusi, sveže in odprte rane na predelu, ki bi ga rada masirala
  • Zlomi kosti
  • Gangrena (sladkorni bolniki)
  • Glivična obolenja
  • Bolezni, pri katerih je potrebna operacija in postoperativna stanja
  • Srčna obolenja (popuščanja srčne zaklopke, by pass, ipd.)
  • Onkološko stanje
  • Težja mentalna stanja: duševne motnje, alkoholiziranost stranke ali vpliv drugih sredstev, ki vplivajo na psihofizično počutje osebe
  • tromboza
  • nosečnost

 

Še nekaj besedic o nosečnosti. Nosečnost kot kontraindikacija za maderoterapijo je mišljena v smislu, da nosečnost ni čas za preoblikovanje postave, našim madero terapevtkam odsvetujemo izvajanje maderoterapije zaradi njihove varnosti, saj se določeno število nosečnosti konča s splavom in lahko takoj pada slaba luč na maderoterapijo. V nosečnosti se določeni strokovnjaki različnega mnenja o tem ali lahko imamo masažo ali ne, sama sem imela priporočilo ginekologinje, naj zaradi zatekanja nog opravim masažo – limfno drenažo, tako sem v vseh nosečnostih uporabljala masažo in na koncu maderoterapijo. Vsak pa odgovarja za svoje zdravje, mi zato maderoterapijo v času nosečnosti odsvetujemo (zaradi naše varnosti in boljšega počutja).

 

Delne kontraindikacije za maderoterapijo so:

Delne kontraindikacije pomenijo, da ne smeš izvajati maderoterapije na določenem predelu (npr. krčne žile) ali, da ne bo nekih rezultatov. Neurejen diabetes, hormonsko neravnovesje, mena, jemanje antidepresivov, avtoimune bolezni (npr. bolezni ščitnice,…) – vse to so lahko vzroki, ki nam povzročajo kopičenje toksinov, nalaganje maščobe, upočasnjeno presnovo in nepravilno delovanje hormonov. Zaradi tega se nam lahko začne nabirati odvečna maščoba, tkivo je polno vode, pojavi celulit.

  • neurejen diabetes,
  • hormonsko neravnovesje,
  • prvi dnevi menstrualnega cikla,
  • dojenje (prve 4 mesece),
  • krčne žile.

Z maderoterapijo lahko lajšamo simptome teh stanj  (Neurejen diabetes, hormonsko neravnovesje, mena, jemanje antidepresivov, avtoimune bolezni (npr. bolezni ščitnice,…), ne moremo pa odpraviti vzroka! Maderoterapijo lahko izvajaš in je celo zaželjena, saj pomaga telesu, da boljše deluje, saj s pomočjo masaže in lesenih pripomočkov pospešujemo cirkulacijo in limfno drenažo – odpravo toksinov iz telesa. Maderoterapija pa ti v teh primerih ne more odpraviti vsega, potrebno je ugotoviti kaj ti to stanje povzroča. Zraven maderoterapije ti priporočamo, da poskrbiš za:

  1. urejeno, lokalno, sezonsko prehrano
  2. povečano gibanje
  3. vsak dan preživi nekaj časa v naravi
  4. vsak dan preživi nekaj časa na soncu (pazi, da se ne opečeš)
  5. izboljšaj kvaliteto spanja
  6. bodi pozorna na to, kje ti odteka energija
  7. delaj nekaj za svojo dušo
  8. nauči se reči ne in ljubeče postavljati meje
  9. bodi ljubeča do sebe
  10. bodi pozorna na to kako dihaš, vsak dan vadi trebušno dihanje
  11. poj, pleši, igraj se
  12. uživaj
  13. bodi hvaležna

 

Ko si se seznanila z vsem, lahko začneš z maderoterapijo. Ker se pri masaži z lesenimi pripomočki – maderoterapiji ustvarja trenje, je potrebno na kožo pred pričetkom izvajanja maderoterapije nanesti olje.

KATERO OLJE ZA MADEROTERAPIJO JE NAJBOLJ PRIMERNO – na to vprašanje smo odgovorili v tem članku:

Olje za maderoterapijo

 

Kaj je limfna in zakaj je pomembna?

Limfni sistem sestavljajo limfne kapilare, limfne žile, limfna, limfni organi in bezgavke.

Naloge limfnega sistema so:

  1. Varovanje telo pred okužbami.
  2. Prenašanje snovi.
  3. Zbiranje in vračanje tkivne tekočine v kri.
  4. Pomaga pri vzdrževanju ravnovesja tekočin v organizmu.

Najbolj pomemben del pri maderoterapiji (in preoblikovanju telesa) je pospešitev limfne drenaže – izločanja odpadlih snovi iz telesa.

Limfa teče skozi  limne organe – bezgavke vedno le v smeri proti srcu! 

Zato je pomembno, da vedno izvajamo maderoterapijo v smeri proti srcu!

Limfni sistem nima črpalke in je odprti sistem – limfo izločamo iz telesa.  Limfa kroži zaradi delovanja telesnih mišič, ki s krčenjem potiskajo limfo in gladkih mišic v stenah limfnih žil. V primeru, da se ne gibamo, nam lahko limfa zastaja, ne deluje optimalno. 

Če so limfne žile poškodovane, prekinjene ali so prisotne ovire, pride v telesu do zastajanja limfe. To se v prvi vrsti odrazi pri zdravju in splošnem počutju. Pojavijo se težave z odpornostjo (nahodi, prehladi), nastanek celulita, opazno je zatekanje nog ali rok. 

Tekočina se zaradi oslabljene funkcije limfnega sistema zadržuje v medceličnem prostoru. Značilno je, da je se pojavi med mišicami in kožo ali fascijo, kar povzroči videz celulita.

S pomočjo maderoterapije pomagamo telesu pri kroženju limfe.

 

CIRKULACIJA KRVI

Pri izvajanju maderoterapije se pospeši tudi mikro cirkulacija na tistih predelih, kjer izvajaš maderoterapijo.

Kako veš, da si pospešila mikrocirkulacijo?

Pospešitev mikrocirkulacije vidiš po rdečici na koži in po občutku ščemenja na koži. Na začetku izvajaj maderoterapijo nežno in bolj počasi, da vidiš kakšna je reakcija tvojega telesa na njo.

 

POJAV MODRIC

Ker z maderoterapijo pospešujemo mikrocirkulacijo in s pomočjo masaže prerazporejamo maščobne skupke celic, ki so se nakopišile okoli kapilaric, jih stisnile in onemogočile pretok, dosežemo rezultat – spoščene kapilarice, sprostitev maščobe v medceličnino in nato v krvni in limfni pretok. Zato je možna modrica, saj sproščamo stisnjene kapilarice. Nastanek modric je sicer odvisen od več dejavnikov, bistveno pa je, da izvajaš maderoterapijo na začetku bolj nežno, da vidiš odziv telesa. Narto lahko vsako maderoterapijo povečaš jakost.

Še 1 x –  pojav kakšne male modrice je pri izvajanju maderoterapije normalen pojav, ne sme pa priti do podplut ali velikih modric!

 

SPREMLJANJE REZULTATOV – SLIKANJE

 

Ker se ženske hitro prilagodimo in včasih pozabimo kakšne smo bile pred npr. dvema mesecema, ti priporočam slikanje svojega telesa – tistih predelov, kjer izvajaš maderoterapijo. Da ne boš opremenjena z rezultati, ti priporočam, da se slikaš na začetku in potem spet po nekaj maderoterapijah, ne po vsaki maderoterapiji.

 

POSLABŠANJE VIDEZA CELULITA

 

Posebej te moremo opozoriti, da pri večini izstopi celulit in se videz nog navidezno poslabša. Ne se bati, to je stanje, ki ga lahko vidiš, ko si stisneš kožo v kožno gubo in vidi se celulit. Ta celulit bo prišel na površje, videz bo slabši. Če nadaljuješ z maderoterapijo, dolgotrajno izboljšuješ stanje. Če pa iz bilo katerega razloga prenehaš z izvajanjem maderoterapije, potem ta celulit se pomakne nazaj v “globino”.

Prav tako te moram opozotiti, da se nam stanje oz. videz non stop spreminja in je odvisen od našega hormonskega stanja in tekočine v telesu. Pred menstruacijo bo tvoje telo zadrževalo več vode, videz celulita bo slabši kot v času ovulacije.

 

Kdaj se to zgodi?

Ponavadi v povprečju med 3-5 madetoreapijo, nekaterim še pozneje. Kasneje se to zgodi, več maderoterapij za uspešno odpravo celulita potrebuješ. Je pa možno, da celuit sploh ne bo izstopil, ker si npr. prej redno hodila na masažo, se masirala,…

 

UPORABA ANTICELULITNIH KREM

V kolikor uporabljaš anticelulitne kreme, ti priporočam, da jih lahko uporabiš namesto olja in si jo naneseš pred izvajanjem maderoterapije. Če uporabljaš našo kremo s segrevalnim učinkom, potem ti priporočam, da se na začetku bolj nežno masiraš, saj krema že pospeši cirkulacijo in zato izboljša rezultat.

Kremo in ostale pripomočke, lahko nabaviš v spletni trgovini za maderoteapijo:

https://shop.maderoterapija.si/sl_SI/izdelek/krema-za-telo-proti-celulitu-s-kofeinom/

 

 

Če imaš še kakšno vprašanje, sem ti na voljo na info@maderoterapija.si.

 

Uživaj v razvajanju sebe s pomočjo maderoterapije,

 

Maja Mrevlje, perfectbody ekspert